Otteårig afhørt efter positiv udtalelse om terror

Mens familiens advokat raser over skolen og politiets opførsel i sagen om den otteårige franske dreng Ahmed og hans udtalelser efter angrebet på Charlie Hebdo, bakker regeringen op om den hårde linje mod alle med bare antydningen af sympati for terror.

Foto: GONZALO FUENTES. Frygten for terror har fået de franske myndigheder til at tage hidtil usete metoder i brug for at forebygge nye angreb.
Læs mere
Fold sammen

BARCELONA: Er efterforskningen af Ahmed en naturlig konsekvens af den krigstilstand, Frankrig angiveligt befinder i efter det værste terrorangreb i landets nyere historie? Eller vidner politiets fremfærd mod en otteårig skoleelev tværtimod om, at myndighedernes nultolerance overfor enhver form for retfærdiggørelse af attentaterne er gået amok?

Meningerne er delte, efter at onsdagens afhøring af drengen og hans far på politigården i Nice i går blev kendt. Også de nærmere omstændigheder omkring den opsigtsvækkende sag veksler, alt efter hvem man spørger. Der hersker dog enighed om, at balladen begyndte dagen efter massakren mod Charlie Hebdo, da en lærer med henvisning til det berømte slogan spurgte eleverne, om de »var Charlie«, hvortil Ahmed svarede nej.

»For de havde gjort grin med profeten, og jeg holder med terroristerne,« sagde han og nægtede derefter at deltage, da der blev holdt et minuts stilhed.

Ifølge avisen Nice Matins anonyme kilder, hævdede den otteårige desuden, at »franskmændene skal slås ihjel«, og at »journalisterne havde fortjent deres skæbne«. Men det benægter drengen og hans forældre.

Læreren fortalte sin chef om ordvekslingen, og da Ahmeds far angiveligt reagerede fjendtligt og truende på inspektørens forsøg på en dialog om drengens opførsel, valgte denne at gå videre til et lydhørt politi.

»Man kan diskutere, om en formel afhøring er den ideelle fremgangsmåde. Men vi vurderer, at udtalelsernes vigtighed og konteksten gjorde det nødvendigt at finde ud af, hvad der var sket, og hvorfra barnet har fået sine ideer,« siger politikommissær Fabienne Lewandowski til radiostationen France Info.

Maskinpistoler i sandkassen

Ifølge en anden højtstående politimand, som Libération har talt med, forstår Ahmed ikke selv betydningen af sine ord. Men det vil næppe forhindre sagen mod den otteårige og hans far, der desuden beskyldes for ulovlig indtrængen på skolens område, i at køre videre, vurderer familiens advokat.

»At afhøre et otteårigt barn fortæller alt om omfanget af det kollektive hysteri i forbindelse med retfærdiggørelse af terror, som hersker for øjeblikket. Hvad der er brug for i et tilfælde som dette, er pædagogik,« siger advokaten, Sefen Guez Guez, til BFMTV.

Han hævder desuden, at skoleinspektøren gennem de seneste uger ved flere lejligheder har straffet Ahmed. Samt at han, mens barnet i et frikvarter legede i sandkassen, skal have bemærket:

»Hold bare op med at grave, du finder alligevel ingen maskinpistoler at dræbe os med«.

Det forhindrede imidlertid ikke undervisningsminister Najat Vallaud-Belkacem i »med fuld kraft« i går at bakke op bag skolens handlemåde. Også Nices konservative borgmester, Christian Estrosi, udtrykte via Twitter sin støtte til skolelederen og sin forventning om, at »retsvæsenet vil slå hårdt ned på forældrenes ansvar«.

Justitsminister Christiane Taubira gav få dage efter Charlie Hebdo-massakren anklagemyndigheden besked på at retsforfølge ethvert tilløb til forherligelse og retfærdig-gørelse af terrorisme, hvilket allerede har ført til en lang række fængselsdomme.