Oslo-dræbers advokat var i tvivl jobbet

Terrorsigtet vil gerne forklare sig for offentligheden ved et åbent retsmøde, siger hans beskikkede forsvarer.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da jobbet som forsvarsadvokat for Norges formentlig mest forhadte mand nogensinde fredag blev slået op, var Geir Lippestad meget i tvivl, om han skulle påtage sig opgaven.

Det fortæller advokaten til NRK.

- Ja, det er klart, jeg var i tvivl. Men det er et vigtigt princip, at alle har ret til en forsvarer, siger den beskikkede advokat, der blev ønsket af den anholdte Anders Behring Breivik selv.

Geir Lippestad repræsenterede også nynazisten Ole Nicolai Kvistler, der i 2002 blev idømt 17 års fængsel for det såkaldte Holmlia-drab - det racistiske drab på den unge Benjamin Hermansen.

Indtil videre holder Geir Lippestad kortene forholdsvis tæt ind til kroppen, men har ved flere lejligheder fortalt, at Anders Behring Breivik er samarbejdsvillig og gerne vil fortælle om sine motiver ved mandagens retsmøde.

- Han ønsker at møde op og give forklaring. Det er for tidligt at sige, om der bliver begæret lukkede døre, men han ønsker det ikke, siger Lippestad til NRK.

Den 32-årige har erkendt begge angreb - bombeangrebet i Oslos regeringskvarter og skudmassakren på øen Utøya - der sammenlagt har kostet mindst 92 mennesker livet.

Men højreekstremisten Anders Behring Breivik nægter sig alligevel skyldig. Han mener nemlig ikke, hans handlinger var forkerte.

- Han siger, at han mente, at hans handling var grusom, men at det i hans hoved var nødvendigt, fortæller hans forsvarsadvokat til TV2 Norge.

Han tilføjer, at Breiviks mål var at fremprovokere en forandring i samfundet gennem en revolution.

- Han har snakket en del om det, han oplever som et motiv. Det, jeg generelt kan sige, er, at han ønskede at ramme samfundet, samfundsopbygningen og måden samfundet styres på, siger Lippestad ifølge NTB.

/ritzau/