Orlando-terroristens far: »Jeg kommer aldrig til at tilgive min søn for det, han har gjort«

Omar Mateen myrdede 49 mennesker og sårede endnu flere på en natklub for homoseksuelle, inden han selv blev dræbt. Nu er det overladt til hans far at forklare, hvad der gik galt før massakren. Berlingske har mødt Seddique Mateen.

Seddique Mateen, far til terroristen Omar Mateen, der myrdede løs på en natklub: »Der var overhovedet ikke noget at mærke på Omar«. Foto: Sam Hodgson/The New York Times Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

PORT SAINT LUCIE: Solen bager ned på West Bayshore Boulevard i byen Port Saint Lucie i Florida. Asfalten damper i de 34 fugtgrader, temperaturen er nået op på ud på eftermiddagen.

Men det er formentlig intet at regne for temperaturen i det helvede, mange af byens indbyggere ønsker beboeren i den lille villa hen. »Gid du må brænde op i helvede,« råber en ud ad bilvinduet, da han passerer det hus, som Orlando-terroristens far bor i lige ud til den travle boulevard.

Seddique Mateens 29-årige søn, Omar Mateen, skød natten til søndag 102 personer og dræbte de 49 af sine ofre, mens de var fanget sammen med gerningsmanden inde i natklubben »Pulse« i Orlando to timer væk fra Port Saint Lucie.

»Skrid hjem, din lede muslim,« råbes der fra den næste bil, der passerer huset, og mindre end 30 sekunder senere lyder råbet fra en anden bil: »Vi brænder dit hus ned.«

Politibetjenten, der bevogter villaen, optræder professionelt. Ikke en mine afslører, hvad han tænker ved at stå vagt uden for det hus, der huser en kandidat til titlen som USAs mest hadede mand.

Betjenten er venlig, da han viser ind til Mateen inde i det airconditionerede hus, der indvendig ligner et afghansk hjem med dybe sofaer og afghansk tæppe på stuegulvet og islamiske skrifttegn på væggene.

Seddique Mateen er en lille mand med sort overskæg. Mateen er bemærkelsesværdigt smilende og venlig, da han byder Berlingske velkommen. Det er kun et par døgn siden, at han fik at vide, at ikke alene var hans søn blevet dræbt af politiet, men at sønnen Omar tog mindst 49 uskyldige personer med sig i døden, inden politiets kugler gjorde en ende på rædslerne.

De 49 personer blev dræbt formentlig i et had til homoseksuelle i en kombination af et religiøst vanvid, som amerikanerne og Vesten kender alt for godt.

»Jeg kommer aldrig til at tilgive min søn for det, han har gjort«, siger faderen, som blandt andet har arbejdet på en lokal afghansk TV-station, hvor han angiveligt på et tidspunkt har vist mere end forståelse for den afghanske terrorbevægelse Taleban.

Men det vil han ikke tale om i dag.

»Jeg vil ikke tale om politik i dag af respekt for ofrene,« siger han.

I de 40 minutter, Berlingske sammen med tre amerikanske journalister tilbringer med Seddique Mateen, er det tydeligt, at terroristens far angrer. Det er der ingen tvivl om.

Men han gør det også på en måde, man ikke helt kan få styr på. Er det chok og fortvivlelse, der sender et følelsesmæssigt panser ned over manden, når han udtaler sig? Eller er det kølig beregning styret af den advokat, han har taget som rådgiver: At han skal tage afstand nu for at slippe for de ubehageligheder, der alligevel rammer ham i lokalsamfundet på et eller andet tidspunkt.

Berlingske spørger, om sønnen hadede homoseksuelle.

»Det er svært at sige. Vi var på Miami Beach sammen på et tidspunkt, og der ser vi et homoseksuelt par, der kysser hinanden. Omar bliver meget ophidset, faktisk vred. Det var en reaktion på det, han så. Men kan man gøre det. Sådan bare kysse på gaden foran alle andre,« siger Seddique Mateen, der dog hurtigt ændrer ordvalget.

»De kunne have fundet et mere diskret sted, hvor der ikke var kvinder og børn. Måske stranden,« sagde han.

På det tidspunkt stiller Berlingske det spørgsmål, alle taler om i Orlando:

»Var Omar Mateen selv homoseksuel?«

»Nej,« siger faderen med bestemthed i stemmen, og så er den debat lukket.

I hvert fald hjemme hos Seddique Mateen, for spørgsmålet er stillet på baggrund af, at FBI også arbejder med det spor, fordi Omar Mateen ikke alene gennem de sidste tre år har været gæst på homoseksuelle diskoteker - også det i Orlando. Han har også downloaded en app på sin computer fra en homoseksuel datingside.

FBI arbejder ud fra flere indgangsvinkler til den blodigste terroraktion i USA siden 11. september 2001: Ud over at Omar Mateen søgte at komme i kontakt med Islamisk Stats og andre terrororganisationers hjemmesider, så mener FBI nu, at den 29-årige også er blevet radikaliseret på nettet.

Og hvis han har haft et had til homoseksuelle eller et uforløst forhold til sin egen seksualitet, er det en del af historien om manden, der går amok og dræber uskyldige mennesker i en natklub.

»Der var overhovedet intet at mærke på Omar. Jeg så ham sidst dagen før, og han var fuldstændig normal. Jeg vidste, at han havde et våben. Han arbejdede jo for et sikkerhedsfirma. Men jeg anede ikke, at han også havde et militært våben,« siger faderen.

Faderen vil ikke direkte sige, hvad han selv mener om homoseksualitet og taler uden om.

»Jeg har respekt for alle mennesker,« siger han med overbevisning.

Inden i huset kan man høre råb ude fra gaden. Man kan ikke høre, hvad der bliver sagt. Men på spørgsmålet, om faderen bliver boende i byen, svarer han:

»Hvor skulle jeg ellers gå hen? Jeg har politibeskyttelse, og jeg kan kun håbe, at folk på et tidspunkt indser, at jeg ikke har noget ansvar for det, der er sket.«

»Gå med fred,« siger han som afsked, da Berlingske siger farvel i døren.

»Gå ad helvede til,« lyder råbet fra gaden.