Orkneyøerne melder sig som en besværlig brik i Brexit-puslespillet

I ø-gruppen med vikingehistorien har politikerne besluttet at undersøge, om det vil være bedre at være fri for både skotterne og resten af briterne.

Lokale politikere på Orkneyøerne har kastet sig ind i den britiske Brexit-debat med en beslutning om at undersøge perspektiverne i autonomi fra både Skotland og resten af Storbritannien. Arkivfoto: Hennin Bagger Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skotske selvstyre har meddelt, at man om få dage er parat til at præsentere rammerne for en mulig ny uafhængighedsafstemning. Det kommer oven på Brexit, hvor det klare, skotske flertal for ja til EU var en markant undtagelse fra størsteparten af Storbritannien.

Men politikerne i Edinburgh havde måske ikke regnet med at blive overtrumfet af Orkneyøerne helt i nord. Her har lokalpolitikerne ifølge den skotske avis The Herald indledt det nye år med en beslutning om, at ø-gruppen vil afsøge mulighederne for større uafhængighed fra både Storbritannien og det skotske selvstyre ”i tilfælde af yderligere nationale eller forfatningsmæssige ændringer”.

De knap 22.000 indbyggere fordelt på et fåtal af de flere end 70 orkneyøer med naturperler og frugtbare jorder har aldrig helt følt sig hjemme i fællesskabet med Skotland. To tredjedele af øernes vælgere stemte imod skotsk uahængighed, men hvis resten af briterne troede, at kærligheden i stedet gjaldt dem, blev de klogere ved EU-afstemningen sidste år, hvor en næsten lige så stor andel af Orkneyøernes vælgere stemte for at blive i EU-fællesskabet.

Hvordan EU ville forholde sig til et eventuelt bejleri fra nogle tyndt befolkede fjerne øer er lige så ubekendt som resten af Brexit-puslespillet, hvor ingen har en klar forestilling om det endelig motiv og endda slet ikke kan være sikker på, at brikkerne passer sammen.

Det skotske selvstyre har uden større held forsøgt at omklamre EU. London har flirtet med muligheden for en slags selvstyre eller hovedstadens egne opholdstilladelser for EU-borgere. Nordirerne synes mest optaget af at bevare den åbne grænse til Irland, og waliserne prøver at holde alle muligheder åbne, selv om flertallet her stemte for Brexit og så stort på, at Wales er nettomodtager af EU-støtte.

Lokalpolitikeren Graham Sinclair, der står bag udspillet fra Orkneyøerne, siger ifølge Herald, at hans udgangspunkt er, at øernes adskiller sig væsentlig ”både historisk og kulturelt fra resten af landet”. Det kan have styrket selvbevidstheden, at Orkney-øerne lige op til jul blev kåret til det sted i Storbritannien med næstbedste livskvalitet for indbyggerne. Winchester i Sydengland tæt på Southampton toppede listen, der blandt andet blev beskrevet af BBC.

Orkneyøerne blev fremhævet for, at der ikke er megen kriminalitet samt arbejde at få for de fleste. Desuden blev det store antal pubber målt pr person samt mange fittnescentre talt med som særligt gavnligt for livskvaliteten.

Øernes eget flag med blågult kors på rød baggrund minder om den nordiske forbindelse. Orkneyøerne kom i vikingetiden under norsk kontrol, som endte med dansk overherredømme og blev afsluttet under kong Christian I i 1468, da han satte øerne i pant for en aldrig udbetalt medgift til sin datters ægteskab med den skotske konge James III.

Der er ingen tegn på, at nogen ønsker en tilbagevenden til den danske forbindelse. Det exit ser trods alt ud til at være endegyldigt, men briterne har fået endnu en bekymring over, hvem der vil bryde med hvem.