Orkester lukket efter Holocaust-koncert

Et palæstinensisk ungdomsorkester fra Jenin blev nedlagt, efter at de spillede for jødiske Holocaust-overlevere. De to befolkningsgrupper har svært ved at anerkende hinandens lidelser.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et palæstinensisk ungdomsorkester, der spillede for israelske Holocaust-overlevere, er blevet lukket ned af myndighederne i Jenin flygtningelejr i protest mod koncerten. Dirigenten for orkestret er blevet bortvist fra lejren, og de 13 unge musikeres øvelokaler er blevet lukket, efter at det såkaldte Strings of Freedom orkester deltog i en årlig Gode Gerningers Dag, finansieret af Israels rigeste kvinde Shari Arison.

Såvel orkestret som Holocaust-overleverne var overraskede over at møde hinanden under koncerten. Palæstinensere fra Vestbredden er et sjældent syn i Israel. Men mødet fik hurtigt konsekvenser:

»Hun (dirigenten) udnyttede børnene til et stort politisk emne,« siger Adnan Hindi, der er leder af en komite i flygtningelejren, til Associated Press.

Episoden udstiller den mistillid, mange palæstinensere føler over for Israel og vice versa. En del palæstinensere anerkender kun modvilligt jøders lidelser under Anden Verdenskrig af frygt for, at det vil underkende deres egen ret til det omdiskuterede land.

Omkring seks millioner jøder blev dræbt i nazisternes bestræbelser på at udslette jøder fra det europæiske kontinent. Det overhængende behov for at finde et nyt hjemsted til jøder var udslagsgivende for oprettesen af staten Israel efter Anden Verdenskrig.

Problemet var imidlertid, at mange palæstinensere allerede boede i det land, der blev Israel. Palæstinensere og historikere siger, at mindst 700.000 palæstinensere flygtede eller blev fordrevet fra deres hjem i 531 landsbyer i den krig, der fulgte Israels oprettelse i 1948. Israel kalder krigen Uafhængighedskrigen, mens palæstinensere kalder den Naqba, katastrofen.

Adnan Hindi nægter ikke, at Holocaust har fundet sted, men understreger, at palæstinensere også har lidt.

»Holocaust er sket, men jøderne underlægger os en lignende massakre. Vi har mistet vores jord, vi blev tvunget til at flygte, og vi har levet i flygtningelejre de sidste 50 år.«

Vanskelig anerkendelse
De to befolkningsgrupper har vanskeligt ved at anerkende hinandens lidelser. Uvidenhed og endda benægtelse af Holocaust er udbredt i de palæstinensiske områder. Khaled Mahameed, en arabisk israeler, som leder et lille institut i Nazareth for at undervise palæstinensere i Holocaust, siger til Associated Press, at mange palæstinensere føler, at Israel udnytter Holocaust til at retfærdiggøre deres handlinger over for palæstinensere.

Den jødiske eks-politiker, forfatter og tidligere leder af den prestigiøse Jewish Agency Avraham Burg har gjort sig til talsmand for samme tese.

»Israel må lægge Holocaust bag sig og vende sig mod fremtiden,« siger han til Berlingske Tidende, hvilket også er grundideen i hans nyeste værk »The Holocaust Is Over: We Must Rise From its Ashes« (2008).

Khaled Mahameed formulerer tendensen således:

»De (israelerne) føler, at hvis man taler om Holocaust, føler man sympati for det jødiske folk og bliver følgelig nødt til at støtte Israel.« Enhver statsleder eller politiker, der gæster Israel, bliver som det første forevist Jerusalems Holocaust Museum.

Lukningen af orkestret vækker stærk bekymring blandt nogle palæstinensere i Jenin flygtningelejr.

»De (lejrens ledelse) vil ødelægge denne gruppe,« lyder det fra Wafa Younes, dirigenten. »Det er en skam, det er en tragedie. Hvad har disse stakkels ældre mennesker gjort forkert? Hvad har børnene gjort forkert?«