Orkanen Sandy koster mindst 12 personer livet

Superorkanen Sandy har kostet mindst 12 livet og efterladt mindst 2,8 millioner amerikanere uden strøm. Gaderne er fuldstændigt mennesketomme, og stormen hviner stadig om kap med sirenerne udenfor.

I New York er der pres på nødtelefonen 911. Ca. 20.000 ringer i timen i forhold til ca. 2.000 opkald på en normal dag. Her er det vandstanden i Battery Park på det sydlige Manhattan. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andrew Burton
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USA: Timerne føltes som dage, mens New York City mandag ventede på Sandy. På de sædvanligvis så livlige gader i Manhattan kunne man høre sirener fra ambulancer, politibiler og brandbiler. Masser af sirener. Og så Sandys skrig i horisonten.

Da hun nærmede sig, slog hun hårdt. Monsterstormen Sandy, en 1.500 kilometer bred hybrid af forskellige vejrfænomener, lagde i løbet af mandag aften store dele af New York City under vand.

I Battery Park i det finansielle distrikt, der huser Wall Street og New York Stock Exchange, målte man rekordhøje vandstande på fire meter, hvilket overstiger den hidtidige højeste måling på 3,4 meter fra 1821.

Biler flyder rundt i gaderne i nedre Manhattan, mens en Con Edison-generator (det førende elselskab i USA, der leverer strøm til klart størstedelen af New York City) sprang i luften ved East River i et lysegrønt brag under presset og mørkelagde nedre Manhattan - et område med omkring 250.000 mennesker. Over 2,8 millioner amerikanere i alt et uden strøm.

Men langt værre har Sandy ført til indtil videre 12 bekræftede dødsfald.

Stormen truer lige nu med at vælte en kollapset kran på mid-Manhattan ved Central Park, og flere boliger har måttet evakueres foruden den knap halve million borgere, der før stormen ramte måtte forlade deres hjem. og en facade på en lejlighedskompleks blev ramt, da Sandy flåede facaden af og lod huset stå tilbage lignende et dukkehus.

Stormen blev i løbet af aftenen nedgraderet fra rokan til post-tropisk cyklon, da den nåede kyststaten New Jersey klokken 01.00 dansk tid. herfra bevægede den sig nordpå med 37 kilometer i timen og med en vindkraft på ca. 120 kilometer i timen.


Konsekvenserne for New York City efter Sandy kan vise sig at blive nærmest uoverskueligt store. Børsen New York Stock Exchange holder lukket tirsdag og muligvis også onsdag. New Yorks Citys transportnerve, metrosystemet, var lukket hele mandag, mens byens tunneller og broer fulgte efter mandag eftermiddag.


Metrosystemet er så oversvømmet, at det kommer til at tage hele ugen at få ryddet op, og imens må storbyen klare sig uden sit foretrukne transportmiddel.

Sandy har allerede inden hun ramte den amerikanske østkyst trukket et dødeligt spor på de caribiske øer, hvor 69 mistede livet - hårdest ramt var Haiti med 51 dødsfald.