Orkanen Matthew raser på Haiti: »Vi har allerede set døde«

Den fattige caribiske nation Haiti er disse timer tynget helt i knæ af den kraftigste atlanterhavsorkan i årevis.

En kvinde i Haitis hovedstad Port-au-Prince beskytter sig mod den piskende regn, endnu før orkanen for alvor er over den fattige nation. Fold sammen
Læs mere
Foto: HECTOR RETAMAL

»Vi har allerede set døde. Folk, som var på havet. Der er savnede folk. De respekterede ikke varslerne. De har mistet livet.«

Sådan lød det tirsdag eftermiddag dansk tid fra Haitis midlertidige premierminister Jocelerme Privert, mens den kraftigste atlanterhavsorkan i årevis var begyndt at gennemruske den fattigste nation på den vestlige halvkugle.

Samtidig advarede USAs nationale orkancenter NHC ifølge BBC om, at det caribiske land får »alt det smidt i hovedet, som en stor orkan er i stand til.«

Læs også: Haiti er verdens uheldigste land

Den tropiske orkan ved navn Matthew gik i land på Haitis sydvestlige spids som en kategori 4-orkan tirsdag middag dansk tid. Det er den næstkraftigste kategori overhovedet og indebærer ødelæggende vindstyrker på over 200 km/t.

Samtidig bevæger Matthew sig meget langsomt nordpå, med bare 15 km/t, og bringer enorme regnmængder med sig. I særligt udsatte områder forventer man helt op til en hel meters nedbør - 1.000 millimeter eller væsentligt over Danmarks normale årsnedbør.

Det forventes at medføre potentielt katastrofale mudderskred og kraftige oversvømmelser i landets floder.

Haiti er i forvejen tynget i knæ af et kraftigt jordskælv, der i 2010 forårsagede store ødelæggelser og massive tab  af menneskeliv.

Titusinder lever stadig i interimistiske og udsatte teltlejre, der blev hasteopført efter skælvet, og landet råder kun over få ressourcer til at håndtere endnu en stor naturkatastrofe.

Læs også: Hvad nu Haiti?

Samtidig advarer nødhjælpsorganisationer ifølge New York Times om, at der er risiko for »en tsunami af koleraudbrud« i kølvandet på orkanen.

Myndighederne har forsøgt at evakuere beboere fra særligt udsatte områder, men mange steder har folk nægtet at følge opfordringen af frygt for for plyndringer.

Natten til onsdag dansk tid fortsætter Matthew sit ødelæggelsestogt ind over Cuba, hvor omkring én mio. mennesker er i færd med at blive evakueret.

Derefter ventes turen at komme til det sydøstlige USA, hvor staterne Florida og North Carolina allerede er gået i undtagelsestilstand.