Orkanen Matthew kan blive katastrofal for Florida

Millioner af amerikanere i det sydøstlige USA følger opfordringen til at komme væk. Bahamas hovedstad rammes.

Regeringen i Haiti anslår, at omkring 350.000 mennesker i landet har brug for øjeblikkelig hjælp, efter at orkanen Matthew har ramt. Scanpix/Hector Retamal Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Miami. Orkanen Matthew er torsdag formiddag dansk tid inde og slikke en del af det centrale Bahamas, og uvejret ventes at tage til i styrke, inden det nærmer sig Floridas østkyst.

Orkanen har på sin vej ramt Haiti og dele af Den Dominikanske Republik, og her har den kostet henholdsvis 23 og fire mennesker livet.

Også den østligste del af Cuba blev ramt af Matthew med fuld kraft med vindstyrker på op til 230 kilometer i timen.

Da Matthew ramte Bahamas torsdag morgen, var det en kategori tre orkan. Der var tegn på, at hovedstaden Nassau ville blive direkte ramt.

Ifølge USA's nationale stormcenter vil orkanen få ny fart på vejen mod Florida. Her ventes den at udvikle sig til en kategori fire orkan, når den rammer amerikansk jord.

- Alle i vores stat må forberede sig på, at det bliver en fuldtræffer, sagde Floridas guvernør, Rick Scott, sent onsdag.

- Hvis Matthew rammer Florida direkte, så kan ødelæggelserne blive katastrofale, og I er nødt til at være forberedte, advarede han borgerne i den amerikanske stat.

Flere millioner amerikanere har fulgt opfordringen til at komme væk fra kystområderne. Vejene var onsdag pakket med biler på vej væk i Florida, Georgia, South Carolina og North Carolina.

Torsdag formiddag dansk tid lå orkanen cirka 480 kilometer sydvest for Palm Beach i Florida og med maksimale vindstyrker på 185 kilometer i timen. Den ventes at nå frem til Florida omkring midnat natten til fredag dansk tid.

Matthew har skabt så store ødelæggelser i Haiti, at landet har valgt at udskyde sit præsident- og parlamentsvalg. Det skulle have været holdt søndag, men det er nu blevet udsat på ubestemt tid.

Uvejret kommer på et tidspunkt, hvor tusindvis af mennesker i Haiti fortsat lever i telte og midlertidige boliger efter et jordskælv i 2010. Skælvet kostede flere end 200.000 mennesker livet.

Ifølge en talsmand for FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, anslår regeringen i Haiti, at omkring 350.000 mennesker i landet har brug for øjeblikkelig hjælp.

Samtidig frygter myndighederne, at dødstallet kan stige.

/ritzau/Reuters