Orkanen Maria slår rekord: Så ekstrem er den

 

Mens orkanen Maria er på vej mod Puerto Rico, har den allerede sat en skræmmende rekord tirsdag morgen - dansk tid - da den ramte den caribiske ø Dominica.

Det skriver TV 2 Vejret.

Den ekstremt farlige orkan Maria er på vej gennem Caribien som en kategori 5, der betegnes som den mest voldsomme orkanstyrke. Allerede inden orkanen er afblæst, har den skrevet sig ind i historiebøgerne som den orkan, der har udviklet sig voldsomst på kortest tid.

Fra Maria opstod som et tropisk lavtryk lørdag aften - dansk tid -, gik der blot 53 timer og 45 minutter, før den af National Hurricane Center, NHC, tirsdag klokken 01.45 blev kategoriseret som en kategori-5 orkan.

Så hurtigt er der intet tropisk stormsystem i Atlanterhavet og Caribien, der har udviklet sig.

Den tidligere dansk-vestindiske ø St. Croix har den værst tænkelige del af orkanen ramt den sydvestlige del af øen med altødelæggende vindhastigheder, som er oppe over ekstreme 90 m/s - eller det der svarer til mere end 340 kilometer i timen.

På St. John, der også blev ramt af orkanen Irma for to uger siden, er der meldinger om, at vinden er så kraftig, at træer bliver revet op ved rødderne.

Maria raserede tirsdag på de mindre øer Dominica og Guadeloupe, hvor mindst en person er meldt omkommet som følge af orkanen.

'Vi har mistet alt, der kan købes for penge,' skrev Dominicas premierminister, Roosevelt Skerrit, i et opslag på det sociale medie Facebook, efter at orkanen Maria var gået i land i østaten tidligt tirsdag morgen dansk tid.