Orkanen Irma rammer Florida: Mindst tre dræbte

Mindst tre meldes dræbt efter orkanen Irma har ramt Florida med en vindstyrke over 200 kilometer i timen. Over en million mennesker er uden strøm, og gaderne er omdannet til floder af store vandmasser.

Orkanen Irma har ramt USA -  her South Beach i Miami. Fold sammen
Læs mere
Foto: CARLOS BARRIA

Orkanens øje har ramt Floridas sydlige øer som en kategori fire-orkan med en vindstyrke på 210 kilometer i timen.

Mindst tre mennesker er omkommet ved bilulykker i Florida i forbindelse med orkanen Irmas hærgen, oplyser politiet i den amerikanske delstat.

Den ene af ulykkerne skete i Florida Keys, hvor en mand mistede kontrollen med sin pick-up-truck på grund af stormen.

Derudover meldes der om to andre dødsfald i Hardee County, Florida. Der er også tale om trafikuheld.

Det er de første amerikanske dødsfald i kølvandet på Irma, der tidligere har hærget i det østlige Caribien. Her blev 25 mennesker dræbt.

Næsten en tredjedel af Floridas indbyggere, 6,3 millioner mennesker er blevet bedt om at evakuere sig.

»Det her er en ekstremt farlig og livstruende situation,« meldte den nationale vejrtjeneste ud i forsøget på at få folk til at forlade de udsatte områder. Befinder man sig i orkanens øje kan det skabe en falsk sikkerhed, advarede vejrtjenesten på Twitter.

Lokale embedsmænd siger, at orkanens hærgen i nogle områder »er det værst tænkelige scenarie.« Det skriver Reuters.

Mere end en million mennesker var søndag uden strøm som følge af orkanen, melder Florida Power and Light Company. Desuden er veje blevet omdannet til floder på grund af store vandmasser i gaderne.

Politiet i Miami svarer ikke længere på opkald, fordi betjentene er evakueret for deres egen sikkerhed. Det melder Miami-Dades politi på deres Twitter og opfordrer samtidig borgerne til at blive inden døre.

En af de farligste konsekvenser ved orkanen er, at vandstanden vil stige. Senator Marco Rubio udtrykte i et interview med CBS stor bekymring over netop den øgede vandstand.

»Der er nok ikke noget sikkert sted at være. Vi kan ikke gemme os for vandet. Det er vores største frygt,« sagde Marco Rubio blandt andet.

Også Floridas Guvernør Rick Scott frygter flodbølgerne, der kan være den farligste del af en orkans hærgen.

»Jeg er meget bekymret for Vestkysten. Flodbølgerne kan være dødbringende,« sagde Rick Scott til Fox News søndag morgen amerikansk tid.

Vandniveauet i Key West er lige nu 90 centimeter højere end normalt, og den stigende vandstand er et særligtstort problem, fordi det meste af øen er meget lav - det højeste punkt er 5,5 meter over havets overflade.

 

Se videoen fra orkanens indtog i Downtown Miami herunder