Orkanen Florence kan blive en »hidtil uset katastrofe«

Det nationale orkancenter i USA advarer om både stormflod, voldsom regn og ødelæggende vindstød, når kategori 4-orkanen Florence rammer delstaterne Virginia, North Carolina og South Carolina. Ifølge de seneste prognoser rammer stormen landet torsdag aften eller fredag morgen.

Langs kysten i North Carolina forbereder beboere sig på orkanen Florence. Her advares mod svømmeture på en strand i Kill Devil Hills 11. september 2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: Alex Edelman/Ritzau Scanpix

Orkanen Florence har taget en usædvanlig rute mod den amerikanske østkyst og kan føre til enorme ødelæggelser i delstaterne Virginia, North Carolina og South Carolina.

Orkanen nærmer sig land med en tredobbelt trussel. Kategori 4-orkanen, der i øjeblikket har vindhastigheder på over 200 kilometer i timen, vil gå i land med en livsfarlig flodbølge langs kysten. Derudover bringer den ødelæggende vindstød, og så vil den over land medføre en langvarig og usædvanligt stor nedbørsmængde, der kan føre til livsfarlige oversvømmelser.

Det oplyser det nationale orkancenter i USA ifølge Washington Post.

»Det her kan blive en hidtil uset katastrofe for North Carolina,« skriver Brian McNoldy, seniorforsker ved Miami Universitet, på sin hjemmeside.

Han skriver, at Florence kan udvikle sig til en kategori 5-orkan med vindstød på over 250 kilometer i timen.

Stormen vil begynde at rasere, allerede et døgn før orkanens øje når land. Derfor skal forberedelser og evakueringer være på plads onsdag aften lokal tid.

Et satellitfoto af Atlanterhavet 11. september fra NASA viser orkanen Florence, men også de mindre orkaner Isaac og Helene, der samtidig raser. Fold sammen
Læs mere
Foto: NASA handout/EPA/Ritzau Scanpix.

Den amerikanske avis The New York Times skriver, at når orkanen ventes at ramme kysten torsdag aften eller fredag morgen, »forventes den at være et monster«.

I hovedstaden i North Carolina, Raleigh, følges orkanens bevægelser tæt. Byens vejrtjeneste har tweetet en prognose fra det nationale orkancenter, der viser orkanens forventede rute de kommende dage:

Beboere evakueres fra kystområder nær Wallace i North Carolina 11. september 2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andrew Caballero-Reynolds/AFP/Ritzau Scanpix.

Over 1,5 millioner indbyggere langs den amerikanske østkyst er blevet beordret evakueret, og de har fået besked på også at forberede sig på langsigtede følger med uger uden strøm.

»Selv hvis du tidligere har klaret dig igennem storme, er den her anderledes. Det er en yderst farlig, livstruende, historisk storm,« sagde guvernør i North Carolina Roy Cooper tirsdag eftermiddag på et pressemøde.

Hundredvis af skoler er midlertidigt lukket på grund af stormen. Det samme er flere fabrikker. Imens ses lange bilkøer på vejene væk fra de berørte områder.

Præsident Donald Trump holdt tirsdag pressemøde om orkanen i Det Hvide Hus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Zach Gibson/AFP/Ritzau Scanpix.

Præsident Donald Trump har omtalt orkanen som »uhyre stor og uhyre våd« og erklæret katastrofetilstand i de tre delstater, så midler er frigjort til nødhjælp og genopretning.

»Vi er så klar, som vi nogensinde har været,« siger han på et pressemøde ifølge Washington Post.