Orkanen Dorian har dræbt mindst 20. Nu rammer den USA

Dorian er én af de kraftigste storme, der nogensinde har været i Atlanterhavet. Samtidig bevæger den sig langsomt. Det har ført til store ødelæggelser.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Orkanen Dorian, der har skabt ødelæggelse og kostet mindst 20 mennesker livet i Bahamas, er torsdag morgen dansk tid på vej op ad den amerikanske østkyst.

Og det med fornyet styrke.

Efter at have passeret hen over varmt havvand på sin vej mod USA, er orkanen blevet opgraderet til at være kategori tre med vindstød på op mod 115 miles i timen - cirka 185 kilometer i timen - ifølge CNN.

I øjeblikket befinder orkanens center sig i Atlanterhavet cirka 170 kilometer syd for byen Charleston, der er den næststørste i staten North Carolina. Over de kommende timer og dage forventes Dorian at fortsætte op langs den amerikanske østkyst.

Historisk storm

Orkanen Dorian ramte i weekenden øgruppen Bahamas, hvor den forårsagede stor skade og kostede mindst 20 mennesker livet. Ifølge mediet Miami Herald er ødelæggelserne i Bahamas blevet forstærket af, at Dorian nærmest gik i stå hen over landet.

Undervejs har Dorian været betegnet som en kategori fem-orkan, hvilket er den højeste kategori for orkaner i det amerikanske system. Men orkanen har været så voldsom, at det er blevet kaldt én af de stærkeste storme i Atlanterhavets historie, og fået eksperter til at tale at diskutere, om skalaen skal udvides.

Da Dorian natten til mandag gik i land i den nordlige del af Bahamas, blev der målt vindstyrker på op mod 295 kilometer i timen. Dermed var det den kraftigste atlanterhavsorkan, der nogensinde er gået i land i den caribiske økæde.

Samme dag sagde Bahamas’ premierminister, Hubert Minnis, at Bahamas befinder sig »midt i en historisk tragedie«, og han kaldte ødelæggelserne »uden fortilfælde og omfattende«.

Oversvømmelser i Florida onsdag den 4. september. REUTERS/Maria Alejandra Cardona Fold sammen
Læs mere
Foto: MARIA ALEJANDRA CARDONA.
Et overbliksbillede skudt fra luften over øen Abaco i Bahamas. REUTERS/Marco Bello TPX IMAGES OF THE DAY Fold sammen
Læs mere
Foto: MARCO BELLO.
Dorian har forårsaget store ødelæggelser i Bahamas. Her er det fra byen Marsh Harbour på Great Abaco-øen. REUTERS/Dante Carrer Fold sammen
Læs mere
Foto: DANTE CARRER.
Byen Marsh Harbour i Bahamas er hårdt ramt af Dorians ødelæggelser. REUTERS/Dante Carrer Fold sammen
Læs mere
Foto: DANTE CARRER.
Hovedøen i Bahamas, Grand Bahama, oplevede også store ødelæggelser som følge af orkanen Dorian. Her er det et hus, der er raseret som følgen af orkanen. REUTERS/Joe Skipper Fold sammen
Læs mere
Foto: JOE SKIPPER.
Da Dorian gik i land på Bahamas, var det med en vindstyrke på næsten 300 km/t. Det gør orkanen til den kraftigste, der nogensinde har ramt øgruppen. Her er det et billede fra luften over Abaco-øerne, der viser de store ødelæggelser. Image obtained via social media. Michelle Cove/Trans Island Airways/via REUTERS Fold sammen
Læs mere
Foto: MICHELLE COVE/TRANS ISLAND AIRWA.
Satelitbilledet fra NOAA/RAMMB viser orkanen Dorian, der torsdag morgen dansk tid er på vej op ad den amerikanske østkyst. AFP PHOTO / NOAA/RAMMB/HANDOUT Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP PHOTO / NOAA/RAMMB/HANDOUT.

Ifølge det nationale orkancenter i USA, NHC, ventes Dorian at fortsætte sin tur op ad USAs østkyst henover weekenden. Først søndag skal Dorian, ifølge prognoserne, slipper Nordamerika igen.

I advarslerne om Dorian skriver NHC blandt andet:

»Livstruende stormbølger og farlige vinde ventes op langs dele af kysterne i (staterne, red.) Georgia, South Carolina og North Caroline samt dele af det sydøstlige Virginia«.

»Torsdag er der en stor risiko for lynoversvømmelser over kystsektioner i Carolina-staterne, hvor signifikant og livstruende lynoversvømmelser forventes«.