Orkan-alarm på Hawaii

Hawai lukker skoler og parker, mens de forbereder sig på orkanen Flossie.

Foto: HO/ Scanpix Fold sammen
Læs mere

Hawai forbereder sig på en tropisk storm, der i følge prognosen vil passere tæt forbi øgruppen.

Flossie, som meteorologer har døbt den, sendte sent tirsdag store bølger og regn ind over Hawais sydlige kyst, og har fået øen til at erklære sig i undtagelsestilstand.

National Weather Service forventer dog ikke, at Flossies vindstød på 160 km/timen ville ramme land. Tværtimod forudsagde de, at orkanen ville passere næsten 150 kilometer fra kysten, skriver Reuters.

Men derfor tager øen alligevel sine forholdsregler.

- Stormen har aftaget. Den er drejet lidt mod nord, men holder sin vest-nordvestkurs, siger Ian Morrison, fra vejrtjenesten på Honolulu, og understreger:

- Den er stadig farlig.

Otte meter høje bølger

Mandag blev skoler og parker lukket, og 160.000 mennesker blev bedt om at holde sig fra kyststrækninger i dag.

Ved South Point, det sydligste målepunkt i USA, målte vindtjenesten ved solnedgang tirsdag vedvarende vinde på 56 km/timen, fortæller Morrison. Det er, hvad der svarer til stiv kuling.

Vejrprognosen for de sydlige dele af øen lyder på vindstød af stormende kulingstyrke på 80 km/timen, otte meter høje bølger og 10-25 centimeters regn. Til sammenligning havde den værste danske storm i mands minde vindstød på 120 km/timen mod den jyske vestkyst om aftenen den 3. december 1999.

Hawaistormen indtager en kategori to-placering på den såkaldte meteorologanerkendte Saffir-Simpsonskala og kan forvolde moderate skader, hvis den rammer land. Den var ellers oppe på en kategori 4-styrke, men dalede i intensitet, da den passerede hen over Stillehavet.

Sidst en orkan ramte Hawai var i 1992, da Iniki forårsagede seks dødsfald og skader for 2,4 milliarder dollars, eller hvad der svarer til 13,3 milliarder danske kroner.