Organisationer advarer om katastrofale forhold i Syrien

Syriens sundhedssystem er i voldsomt forfald, advarer Save the Children. Amnesty International beskylder den syriske regering for at bruge udsultning af civile som strategi i krigen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SYRIEN: Nyfødte, der fryser ihjel i respiratorer. Læger, der må amputere lemmer på patienter, fordi de ikke har udstyret til at behandle deres skader. Og en bølge af polioudbrud, der har ramt op mod 80.000 børn. Det er nogle af de brutale konsekvenser, den syriske borgerkrig har haft for Syriens sundhedssystem, skriver den internationale organisation Save the Children i en ny rapport.

Ifølge rapporten er omkring 60 procent af alle Syriens hospitaler blevet beskadiget eller ødelagt under den tre år lange borgerkrig, der startede som en fredelig protestbevægelse mod præsident Bashar al-Assads styre i 2011.

»Syriens sundhedssystem er nu i et sådant kaos, at vi har hørt rapporter om læger, der bruger gammelt tøj til bandager, og patienter, der vælger at blive slået bevidstløse med metalstænger, fordi der ikke er nogen bedøvelsesmidler,« står der ifølge Reuters i rapporten.

Samtidig advarer den internationale menneskerettighedsorganisation Amnesty International om, at den syriske regering bruger udsultning af civile som et våben. Ifølge organisationen har mindst 128 flygtninge mistet livet i flygtningelejren Yarmouk i Damaskus som følge af regeringens udsultningsstrategi.

Yarmouk-lejren har været belejret og afskåret fra omverdenen siden juli sidste år på grund af hårde kampe mellem regeringsstyrker og oprørsgrupper.

»Syriske tropper begår krigsforbrydelser ved at bruge udsultning af civile som et våben i krigen,« siger direktør for Amnesty Internationals afdeling i Mellemøsten Philip Luther ifølge BBC.

Størstedelen af de op til 180.000 flygtninge, der boede i Yarmouk, har haft held til at flygte, men omkring 17.000 til 20.000 palæstinensiske og syriske flygtninge menes at være blevet fanget i lejren, da den blev omringet.

En aftale mellem syriske oprørsgrupper og regeringsstyrker har betydet, at FNs hjælpeprogram for palæstinensiske flygtninge (UNRWA) har kunnet distribuere mad og medicin siden slutningen af januar, men hver dag må FN kæmpe for at få hjælpen frem, og leverancerne er derfor ustabile.