Organisation forventer en million flygtninge fra Mosul

Slaget om IS-højborgen er i gang, og det vil sende mange indbyggere på flugt, siger Dansk Flygtningehjælp.

En soldat fra den vestlige koalition står med sit våben i den østlige del af Mosul på dagen, hvor offensiven mod byen er blevet indledt. Reuters/Azad Lashkari Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bagdad. Inden længe får op mod en million mennesker nær den irakiske storby Mosul brug for rent vand, tæpper og anden basal nødhjælp.

Det vurderer Dansk Flygtningehjælps nødhjælpschef, Rasmus Stuhr Jakobsen, efter offensiven mod Islamisk Stats højborg i Irak er gået gang.

Organisationen regner med, at op mod en million mennesker vil blive fordrevet fra byen i løbet af de næste dage og uger.

- Vi er ikke fuldstændig klar over, hvor de her mennesker vil flygte hen, men vi har en forventning om, at de vil flygte sydpå, så det er der, vi har fokuseret vores indsats, siger Rasmus Stuhr Jakobsen.

Dansk Flygtningehjælp vil koordinere arbejdet fra Dohuk nord for Mosul, Erbil øst for Mosul og fra Tikrit syd for Mosul.

- Vi har forberedt os gennem flere måneder ved at sørge for, at vi har erfaren personale på plads. Vi har sikret, at vi ved, hvilken indsats vi skal levere, siger Rasmus Stuhr Jakobsen.

- Så nu sidder vi og er klar til det stadig ukendte krigsscenarie, som kommer til at udspille sig omkring Mosul.

I 2014 besatte Islamisk Stat Mosul og udråbte byen til at være et såkaldt kalifat for alle verdens muslimer.

/ritzau/