Organisation: Afghanistans sundhedsvæsen skraber stadig bunden

Læger uden Grænser er bekymret over, at den afghanske befolkning stadig mangler ordentlige sundhedsforhold. Det billede, der tegnes af det afghanske sundhedssystem i Vesten er misvisende, mener organisationen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

AFGHANISTAN: Efter mere end ti års internationalt fokus på opbygningen af et sundhedsvæsen i Afghanistan, er der stadig store problemer med adgangen til lægebehandling i det uroplagede land. Det konkluderer Læger uden Grænser i en ny rapport.

Den humanitære organisation skriver i en pressemeddelelse, at det ganske enkelt ikke passer, når sundhedsindsatsen i Afghanistan bliver fremhævet som en succeshistorie. Der er langt fra den positive retorik, der præsenteres om sundhedsplejen i Vesten, til den virkelighed, der møder mange afghanere, lyder det fra Læger uden Grænser.

»En ud af fem patienter, som vi interviewede, havde et familiemedlem eller en nær ven, som var død inden for det seneste år af mangel på behandling. 40 procent af de patienter, som nåede frem til vores hospitaler, havde været udsat for kampe, landminer, kontrolposter eller chikane på deres rejse,« forklarer Christopher Stokes, Læger uden Grænsers generaldirektør, om undersøgelsen.

Den er foretaget over seks måneder i 2013 og inkluderer erfaringer fra 800 patienter, som bor i de områder, hvor Læger uden Grænser arbejder i Afghanistan.

Patienterne klager blandt andet over, at de må rejse langt for at få den rette behandling, og at der mangler kvalificeret sundhedspersonale og medicin. Andre fortæller om stor gæld, der oparbejdes efter et sygdomsbeløb.

Læger uden Grænser frygter, at situationen kan blive endnu værre, når de sidste internationale tropper efter planen forlader Afghanistan i 2014.

»I takt med at den internationale interesse i Afghanistan svinder, er Læger uden Grænser vidne til en konflikt, der stadig hærger mange dele af landet sideløbende med en fejlslagen indsats for at imødegå de voksende humanitære behov,« siger Christopher Stokes i en pressemeddelelse.

Læger uden Grænser frygter, at situationen kan blive endnu værre, når de sidste internationale tropper efter planen forlader Afghanistan i 2014. Det er i øjeblikket usikkert, om amerikanerne vil lade enkelte styrker blive i landet, idet den afghanske præsident ikke vil underskrive en central sikkerhedsaftale med USA. Det har fået præsident Obama til at true med, at amerikanerne ikke længere vil være til stede i Afghanistan efter 2014 og dermed ikke kan støtte de afghanske styrker i kampen mod Taleban.