Orbáns hårdeste kritiker er en hund med to haler

Ungarns premierminister, Viktor Orbán, ser ud til at få sit ønskede nej til EUs asylkvoter ved en folkeafstemning i Ungarn søndag. Men især én mand kæmper imod – med humoren som våben.

Plakaten med UFO-teksten fra Den tohalede hunds parti. Foto: Attila Kisbenedek/AFP Fold sammen
Læs mere
Foto: ATTILA KISBENEDEK

Man er ikke tvivl om, at Gergely Kovács mere er kunstner end politiker, når man taler med ham. Sproget er langt fra den polerede stil, der ofte kendetegner professionelle politikere. Men alligevel er han blevet politisk, selv om det egentlig aldrig havde været hans intention. Han står i spidsen for en gruppe kunstnere, der med humor som våben forsøger at vise, at den ungarske premierminister, Viktor Orbán, i sin kampagne op til søndagens folkeafstemning om EUs asylkvoter tegner et ensidigt, negativt og skadeligt billede af flygtninge og migranter.

Og da de etablerede politiske oppositionspartier i Ungarn holder lav profil op til afstemningen, er Kovács og kunstnervennerne pludselig blevet den mest markante opposition til Orbán i spørgsmålet om flygtninge og migranter.

»Det er meget kedeligt, hvad vores regering gør. Den har kørt denne kampagne i halvandet år, og det ser ikke ud til, at den nogensinde stopper. Vi har ikke nogen migranter længere, så det ville være en joke, hvis det ikke var så skadeligt for det ungarske samfund, hvor alle nu hader flygtninge,« siger Gergely Kovács.

Kunstnergruppen kalder sig »Den tohalede hunds parti«, og en hund med en spaltet hale pryder det satiriske partis plakater, der har forsøgt at sprede et andet budskab end Orbáns kampagne.

Den ungarske regering har brugt et tocifret millionbeløb i euro på sin kampagne, der har gentaget parolen »vidste du, at« til bevidstløshed. Teksten på et af Orbáns bannere lyder »Vidste du, at siden migrantkrisen begyndte, er overgreb på kvinder eksploderet«. En anden: »Vidste du, at en million migranter vil ind i Europa alene fra Libyen«.

Modsvaret fra Den tohalede hund lyder: »Vidste du, at en million ungarere vil emigrere til Europa«, mens teksten på et andet banner lyder: »Vidste du, at det er mere sandsynligt for en ungarer at se en UFO end en flygtning i sit liv«.

»Vores regering har skabt et forfærdeligt humør i landet, så vi håber, at vi kan løfte humøret lidt. Regeringen bruger denne migrationskrise til at vinde popularitet. Den vil bare have, at folk skal hade nogle andre end regeringen, så folk ikke taler om de relle problemer som sundhedssystemet, uddannelsessystemet og korruptionen. Migrationskrisen gav Orbán en ny fjende. Før det var det oppositionen, så stofmisbrugerne, bøsserne, de udenlandske selskaber og bankerne, og så EU. Han kan godt lide at fremstille et billede af, at han forsvarer landet. Og det forsøger jeg at modbevise,« lyder det fra kunstneren.

Pengene til kampagnen har Kovács og kunstnervennerne skaffet ved crowdfunding, der efterhånden har rundet 130.000 euro eller knap en million kroner. For de penge har Den tohalede hund købt 500 billboards og store bannerpladser samt printet over 200.000 plakater.

»Vi har flere end 1.000 aktivister, som hjælper os med at sætte plakater op. Mange bliver revet ned, men vi er nu i overtal i forhold til dem, der tager plakaterne ned, så der er stadig mange plakater i bybilledet.«

Selv om der ingen slagkraftig opposition er til Viktor Orbáns Fidezs-parti i Ungarn, og resultatet af søndagens folkeafstemning med sikkerhed bliver et klart nej til EUs asylkvoter, så forventer Kovács en masse ugyldige stemmer i protest mod Orbán.

Meget kunne ifølge kunstneren være bedre i Ungarn, men demokratiet er trods alt ikke afskaffet, understreger han.

»Det er ikke i den bedste tilstand, men det er ikke nødvendigvis så slemt, som det kan se ud fra udlandet. Der er stadig uafhængige medier, og vi kan lave sådan en kampagne her uden at komme i fængsel. Hvis man ser nationalt TV, så handler 90 procent om migration, men vi har aldrig været med. Det er lidt skægt, at jeg har været i kinesisk TV i dag, men ungarsk national-TV vil ikke vise noget med os.«