Orbán undskyldte og blev suspenderet: Nu fortsætter han sine angreb på EU

I Ungarn lover den højrenationale premierminister, Viktor Orbán, at han vil »fortsætte med at informere« om sandheden om EU. Det kan betyde, at smædekampagner fortsætter, og konspirationsteorier har frit spil.

Ungarns premierminister Viktor Orbán går en balancegang for tiden. Han vil fastholde sin yderst kritiske kurs over for Bruxelles, men gerne uden at blive smudt ud af EPP-partiet. Fold sammen
Læs mere
Foto: BERNADETT SZABO

Det er kun få dage siden, at Viktor Orbáns ungarske regeringsparti blev suspenderet fra Europa-Parlamentets konservative gruppe.

Orbán og det højrenationale Fidesz-parti er raget voldsomt uklar med resten af gruppen, efter at ungarerne har iværksat smædekampagner mod EU og delt konspirationsteorier om Europa-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker.

Orbán sagde undskyld og slap dermed muligvis for at blive smidt endegyldigt ud af den konservative EPP-gruppe. Men allerede nu er den kontroversielle premierminister igen på krigsstien, skriver mediet Bloomberg.

På Ungarns statslige radiokanal lancerede han søndag nye angreb og hævdede, at han har tænkt sig at fortsætte sin kurs ufortrødent trods sammenstødene med Europas øvrige konservative.

»Jeg klar til at møde de hårdeste konflikter uden at blinke,« sagde Orbán.

»De er vrede på os i Bruxelles, fordi vi har taget deres masker af. Alle kan svinge deres knytnæver mod os, men Ungarn overgiver sig ikke,« sagde han.

Den ungarske leder lovede også, at han vil fortsætte det, han beskriver som »informationskampagner« om EU forud for valget til Europa-Parlamentet 26. maj. Disse informationskampagner har ofte karakter af smædekampagner og konspirationsteorier, og er af EPP blevet betegnet som »fake news«.

Fidesz har blandt andet hængt store plakater op, hvor Jean-Claude Juncker afbildes ved siden af Orbáns ærkefjende, den amerikansk-ungarske rigmand og filantrop George Soros. Plakaterne postulerer, at de to skulle være del af et komplot, der skal tvinge Ungarn til at tage imod flygtninge.

Ungarn har været i demokratisk forfald, siden Viktor Orbán genvandt magten i 2010. Regeringen har blandt andet lukket og opkøbt kritiske medier, taget styring over domstole og uafhængige institutioner og centreret magten omkring regeringen.

Onsdag i sidste uge blev Fidesz altså suspenderet fra EPP-gruppen. Suspenderingen betyder, at Fidesz ikke kan stemme, og partiets medlemmer har ikke adgang til møder i parlamentets konservative gruppe. Det gælder med øjeblikkelig virkning.