Optimistisk professor: Metangas er hidsig men kortvarig

Selv om mængden af metangas i atmosfæren stiger, kan man hurtigt gøre noget ved det, understreger professor.

Husdyrgødning er en væsentlig kilde til udledning af metangas. Arkivfoto. Free/Hjschneider Fold sammen
Læs mere

En ny klimarapport slår fast, at mængden af metangas i atmosfæren er steget kraftigt de seneste år, hvilket gør kampen mod global opvarmning sværere.

Men der findes en hurtig løsning på problemet, fortæller Dorthe Dahl-Jensen, der er professor og leder af Center for Is og Klima på Niels Bohr Institutet i København.

- Metangas har en meget kort levetid i atmosfæren, så den kan vi gribe fat i og gøre noget ved og se en effekt på den kortere bane, siger hun.

- Hvis man kan få rettet op på metanindholdet, kan man lave en hurtig ændring af den opvarmning, vi har.

Rapporten Environmental Research Letters Journal er udarbejdet af 81 klimaforskere.

Den konkluderer, at mængden af metangas steg en smule i perioden fra 2000 til 2006. Herefter steg koncentrationen af drivhusgas ti gange hurtigere i de efterfølgende ti år, og særligt 2014 og 2015 var slemme for klimaet.

Alligevel er udledning af metangas ikke lige så kritisk som udledning af kuldioxid, der i mange år har været den helt store klimafjende, på langt sigt.

- Metangas er i sig selv mere hidsig end kuldioxid. Men med kuldioxid må vi leve med vores konsekvenser i lang tid, for det er i atmosfæren i 100 år. Det slipper vi ikke lige af med igen.

- Den hurtige måde er at gøre noget ved metan, lyder det fra Dorthe Dahl-Jensen.

En stor del af metangas-udledningen stammer fra landbruget. Derfor er det også her, man bør sætte ind, hvis der skal ændres på udviklingen, forklarer professoren.

- Man er nødt til at tage fat i dyrkningsmetoderne og se, om man kan gøre det på en måde, som ikke giver så stort et udslip af metan, siger hun.

/ritzau/