Optimistisk Blair på lyttetur til Mellemøsten

Tony Blair tog i denne uge hul på den gigantiske opgave, der ligger foran ham med at forsøge at bane vej for fred i den konfliktplagede region på vegne af FN, EU, USA og Rusland. Det kommer til at kræve mere end almindelig optimisme.

Præsident Mahmoud Abbas byder Tony Blair velkommen i det palæstinensiske hovedkvarter i Ramallah på Vestbredden. Blair er på fredsmission udsendt af Rusland, USA, FN og EU, men er endnu blot i gang med en indledende lytterunde. Foto: Oleg Popov Fold sammen
Læs mere

Der var ingen historiske vingesus, der slog ind over fredsudsending Tony Blair, da han tog hul på sit nye job med at bane vej for fred i Mellemøsten.

I stedet havde den tidligere premierminister slået ørerne ud og optimismen til under sit to dages lange besøg i regionen. Begge dele får han efter alt at dømme hårdt brug for, når han skal forsøge at gøre indhug i en konflikt, der i årtier har fået Mellemøsten til at stå i flammer.

Turen gik blandt andet til Jordan og Jerusalem, hvor Tony Blair mødtes med både Israels udenrigsminister Tzipi Livni og senere premierminister Ehud Olmert.

Men hovedpersonerne i Tony Blairs besøg var først og fremmest det palæstinensiske selvstyres præsident Mahmoud Abbas og premierminister Salam Fayyad, der bliver Tony Blairs vigtigste samarbejdspartnere i det nye job.

Økonomien i fokus
Kvartetten, der består af Rusland, USA, FN og EU, har præciseret, at Tony Blairs egentlige opgave i Mellemøsten først og fremmest bliver at styrke de humanitære og økonomiske projekter i de palæstinensiske selvstyreområder. I øjeblikket er områderne efter mange års konflikt plaget af tårnhøj arbejdsløshed, udbredt korruption og generel lav levestandard blandt befolkningen. Tankegangen er, at hvis økonomien i selvstyreområderne bliver mere stabil, vil palæstinenserne blive en mere stabil partner for fred i Mellemøsten.

Men det regnestykke har en anden ubekendt, der kan komme til at spænde ben for Tony Blairs forsigtige optimisme og gode intentioner.

Fjendskabet mellem Mahmoud Abbas på Vestbredden og det Hamas-styrede Gaza er formentlig den største hindring for Tony Blairs forsøg på at etablere et bedre forhandlingsklima.

Selv om den tidligere britiske premierminister i går sagde, at han så»muligheder for fred« og kun var på besøg for at lytte, er hans ordrer fra kvartetten klare, om hvem han kan lytte til.

Så længe Hamas nægter at anerkende Israel som stat, og så længe organisationen forsvarer og bruger voldelige midler i forsøget på at opnå sine politiske mål, vil Tony Blair ikke få tilladelse til at forhandle med gruppen.

Problemstillingen er ikke helt fremmed for Tony Blair, der måtte tage lignende hensyn under sine fredsforhandlinger i Nordirland. Dengang nægtede de fleste af fredsaftalens parter at opholde sig i samme bygning som repræsentanter fra partiet Sinn Fein, der blev betragtet som terrorister. Siden da har Nordirland, ikke mindst med Tony Blairs indsats, fået en fredsaftale på plads med deltagelse af Sinn Fein. Men der er langt fra Belfast til Beirut og Vestbredden.

Forsigtig udmelding
I går var den internationale fredsudsending forsigtig med at komme med sin mening om noget som helst efter den hurtige turné for at møde nogle af de vigtigste aktører i Mellemøsten.

»Jeg er her først og fremmest for at lytte og lære,« sagde han.

»Der er selvfølgelig nogen helt åbenlyse spørgsmål, der skal stilles, og de vil blive stillet senere, men det er ikke det rigtige tidspunkt lige nu,« sagde Tony Blair.