Opsnappede telefonsamtaler har afsløret brug af kemiske våben

Et panisk telefonopkald fra det syriske forsvarsministerium beviser ifølge det amerikanske efterretningsvæsen, at det syriske styre har brugt nervegas mod civile.

Foto: STRINGER

I timerne efter et kemisk angreb øst for Damaskus i onsdags foretog en embedsmand fra det syriske forsvarsministerium et panisk telefonopkald til en leder af en militærenhed med kemiske våben. I telefonsamtalen afkrævede embedsmanden svar fra militærmanden om et angreb med nervegas, der dræbte mere end 1.000 mennesker. Disse samtaler blev overhørt af amerikanske efterretningstjenester, skriver det velansete magasin Foreign Policy.

Den opsnappede telefonsamtale er ifølge magasinet den væsentligste grund til, at amerikanske embedsmænd nu siger, at de er sikre på, at ansvaret for angrebet ligger hos den syriske præsident Bashar al-Assads regime, hvilket med stor sandsynlighed kan resultere i et militært indgreb fra det amerikanske militær i løbet af få dage.

Amerikanske efterretningsanalytikere har erklæret sig sikre på, at der blev brugt kemiske våben i onsdags, da de opsnappede opkald - sammenholdt med beretninger fra lokale læger og videodokumentation - betragtes som tilstrækkelige beviser for påstanden. Og det er ifølge Foreign Policy grunden til, at den amerikanske regering og USAs præsident Barack Obama utvetydigt har meldt ud, at det syriske styres tropper har gasset civile i den østlige region Ghouta.

De amerikanske efterretningstjenester har imidlertid stadig ikke fået de beviser, der traditionelt anses som lakmustesten for brugen af kemiske våben; jord, blod og andre miljøprøver, der tester positivt for nervegas.

En amerikansk embedsperson siger til Foreign Policy, at aflytningen også har rejst en del spørgsmål, herunder om angrebet blev begået af en syrisk officer, der overskred sine beføjelser, om angrebet var beordret fra øverste led i præsident Bashar al-Assads regime, eller om der »bare er en generel velsignelse til at bruge disse ting«.

Det er desuden uklart, hvorfor angrebet fandt sted, netop som alle øjne var rettet mod Syrien, da FN-inspektører kort forinden ankom til landet for at undersøge tre tidligere påstande om brug af kemiske våben i den to et halvt år lange borgerkrig.

»Vi ved ikke præcis, hvorfor det skete,« siger embedsmanden fra den amerikanske efterretningstjeneste til Foreign Policy.

»Vi ved bare, at det var temmelig dum«.

Videobilleder fra området, hvor angrebet skal have fundet sted, viser mennesker med fråde om munden, der bliver kvalt, mens der blandt de døde på billederne ikke er tegn på fysiske skader. Da amerikanske våbeneksperter og efterretningsanalytikere begyndte at gennemgå optagelserne fra stedet, konkluderede de ifølge Foreign Policy hurtigt, at en kemisk giftgas, som for eksempel nervegassen sarin, var blevet anvendt.

Fotos af de missiler, der angiveligt blev brugt i angrebet, bekræfter mistanken om kemisk krigsførelse, da der, ifølge eksperterne, ikke burde være så meget af missilerne tilbage, hvis de havde været fyldt med sprængstof og ikke nervegas, som eksperterne vurderer.