Opsigtsvækkende dom: Orangutang har ret til frihed

En orangutang i en argentinsk zoo har fået rettens ord for, at den kan betegnes som en »ikke-menneskelig person« og derfor har krav på frihed.

En dyrerettighedsorganisation har fået rettens ord for, at en 29-årig argentinsk orangutang i en zoologisk have har menneskelige træk, og at den derfor ikke kan holdes indespærret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann

Det har længe været kendt, at mennesket nedstammer fra aberne. Og nu har en orangutang i en zoologisk have i Argentinas hovedstad, Buenos Aires, fået rettens ord for, at den kan betegnes som en »ikke-menneskelig person«, og at den derfor har krav på frihed.

Det skriver lokale argentinske medier ifølge Reuters.

Abens sag blev ført af dyrerettighedsorganisationen Associations of Officials and Lawyers for Animal Rights (AFADA), som argumenterede for, at den 29-årige orangutang, Sandra, har så mange kognitive evner, at det ikke er i orden at behandle den som et objekt. Det gav domstolen dem ret i - til stor glæde for AFADA.

»Dette baner vejen for ikke bare andre store aber, men også for andre levende væsner, som på uretfærdig vis frarøves deres frihed i zoologiske haver, cirkusser, vandlande og forskningslaboratorier,« siger AFADA-advokat Paul Buompadre ifølge den lokale avis La Nacion.

Dommen betyder, at Sandra, som er født i fangenskab i Tyskland, har ret til at blive flyttet til et vildtreservat i Brasilien.

Ikke en enlig svale

Og selvom dommen er opsigtsvækkende, så er det faktisk ikke første gang, at en lignende sag har været for retten.

Tidligere på måneden afviste en amerikansk domstol nemlig, at den privatejede chimpanse Tommy er så menneskelig, at den har ret til basale menneskerettigheder og dermed sin frihed.

Og i 2011 sagsøgte dyrerettighedsorganisationen People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) det amerikanske SeaWorld, fordi organisationen mente, at SeaWorld behandlede fem spækhuggere som slaver. Også den sag blev afvist af domstolen i storbyen San Diego.

Det er da heller ikke sikkret endnu, at orangutangen Sandra snart får sin frihed i en frodig, brasiliansk jungle. Den zoologiske have i Buenos Aires har nemlig 10 dage til at finde ud af, om de vil anke dommen.