Oprydningen går i gang i Brisbane

Store dele af den australske storby har i dagevis ligget under vand. Nu er oversvømmelsen aftaget igen, og byens indbyggere kan påbegynde det næsten uoverskuelige oprydningsprojekt.

Indbyggerne i den australske by Brisbane har en stor opgave foran sig. Alt i hele byen er dækket af mudder og skidt, mens biler, møbler og drivtømmer ligger og flyder i byens mange gader og haver. Nu skal der ryddes op. Fold sammen
Læs mere
Foto: TIM WIMBORNE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det værste er overstået i Brisbane. Vandet har trukket sige væk fra store dele af byen, som de seneste par dage har været oversvømmet, og faren er så småt drevet over. Det, der er tilbage, er et ugudeligt rod af ødelagte huse, tilmudrede ejendele og tusindvis af mennesker, hvis hjem er ødelagte.

Gaderne i den australske storby minder lige nu mest af alt om vadehavet ud for den danske vestkyst, og alle boliger, ejendomme og restauranter i Brisbanes centrale forretningsområde er dækkede af mudder og skidt.  

Alligevel er borgerne optimistiske og parate til at knokle for at få byen på fode igen.

- Det handler ikke om, hvor hårdt man bliver slået ned, men om, hvor hurtigt man rejser sig igen, siger Jay O'Haere, som bestyrer en restaurant i det oversvømmelseshærgede område, til Brisbane Times.

Ikke kun mudder

Men det er mere end blot mudder, der skal fjernes i Brisbane. Møbler, biler og drivtømmer er de seneste dage drevet rundt i byen, og der, hvor vandet er drevet væk igen, ligger genstandene nu i tilfældige rodebunker på gaden.

Vejene er ved at blive ryddet, så trafikken atter kan rulle i byen, selvom mange lyskryds fortsat  mangler strøm.  

Et andet punkt på dagsordenen er at få pumpet vandet fra byens mange kældre ud i vandafløbene, og selvom myndighederne er rykket ind med en stor beredskabsflok, er der brug for, at frivillige hjælper til med at få byen ryddet op.

TV: Se vandmasserne ødelægge Brisbane

Myndighederne gør status

Det vurderes at cirka 25.000 indbyggere i Brisbane i nat har opholdt sig i deres tilmudrede, ødelagte boliger - uden hverken strøm, mad eller vand i hanerne.

Foreløbigt har oversvømmelsen i Queensland kostet 16 mennesker livet, heraf to i Brisbane. Den seneste, en lokal kvinde, blev fundet i nat dansk tid.

Nødberedskabsminister Neil Roberts siger, at man ikke kan garantere, at alle savnede bliver fundet, fordi vandets voldsomme kræfter kan have fragtet omkomne langt væk.

- En af de omkomne blev fundet 80 kilometer fra det sted, vedkommende forsvandt fra, siger han.

Fortsat er endnu 51 personer savnede.