Oprustning i Syrien åbner døre for Putin

Uden Rusland bliver der ingen fremskridt i Syrien, lyder advarslen fra Moskva forud for et afgørende møde mellem Vladimir Putin og Barack Obama. Ukraine frygter studehandel.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, synes at sidde med alle de gode kort frem mod mødet med hans amerikanske kollega. For uden russerne bliver der ingen fremskridt i Syrien. Foto: Natalia Kolesnikova/AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

MOSKVA: Hvis ikke USA lytter til Rusland i Syrien, så vil Moskva lægge sine militære muskler i en ikke-vestlig koalition i kampen mod Islamisk Stat.

Sådan lyder den seneste advarsel i en hvirvelvind af initiativer fra Rusland forud for et længe ventet møde mellem Vladimir Putin og Barack Obama.

Moskva har sikret sig opbakning til en alternativ front mod IS bestående af Iran, Irak og den syriske regering, hævder russiske diplomater, lørdag, kort før mødet med den amerikanske præsident.

Irak bekræftede søndag, at de fire landes regeringer har indledt et efterretningssamarbejde med base i Bagdad.

Den nye udmeldinger understreger den høje indsats på mødet, hvor Putin og Obama skal drøfte en mulig koordinering af deres indsats mod Islamisk Stat trods modsatrettet mål og interesser i det borgerkrigshærgede Syrien.

Det er første gang de to ledere mødes siden den diplomatiske isvinter satte ind efter krisen i Ukraine og Ruslands annektering af Krimhalvøen. Mødet finder sted i New York, hvor Vladimir Putin skal tale til FNs generalforsamling for første gang i et årti.

Meget tyder på, at Vladimir Putin nærmere vil forsøge at slå mønt på de vestlige landes fejlslagne strategi i Syrien fremfor at hamre en trodsig sko i bordet, sådan som den sovjetiske generalsekretær Nikita Khrusjtjov gjorde i samme FN-sal for 55 år siden.

Ugerne forud for mødet har således budt på et bemærkelsesværdigt taktskifte i Moskva.

For første gang i halvandet år er skyderiet forstummet langs frontlinjen i Ukraine, hvor russisk-støttede oprørere står over for den ukrainske hær.

Samtidig har Rusland optrappet sin militære tilstedeværelse i Syrien massivt. At dømme efter satellitbilleder har Rusland mindst 28 kampfly, 26 kamphelikopterer og indkvartering til 2.000 mand i og omkring en russisk militærbase i det nordvestlige Syrien.

Og lørdag - mindre end to døgn før mødet med Obama – meddelte Moskva så, at man har ryddet endnu en symbolsk snublesten af vejen.

Løsladt efterretningsofficer

En estisk efterretningsofficer, der ifølge EU-landene blev bortført fra Estland og idømt 15 års russisk fængsel, er blevet benådet og sat fri.

For Putin er mødet med Obama i sig selv et gennembrud. Det løfter den russiske leder ud af den diplomatiske isolation, som Kreml har lidt under siden Ruslands annektering af den ukrainske Krimhalvø sidste år.

For bare en måned siden syntes et møde mellem de to statsledere stadig usandsynligt, men Ruslands resolutte og risikable oprustning i Syrien har gjort det svært for Obama at komme uden om Putin.

»Det ville være uansvarligt ikke at undersøge om vi kan gøre fremskridt gennem kontakter på højt niveau,« sagde en talsmand for den Hvide Hus til New York Times om kovendingen.

I sin tale ventes Vladimir Putin at foreslå en fælles koalition mod Islamisk Stat og fremhæve sine egne forudsigelser om, at alternativet til Assad blot er flere militante islamister.

Putin håber dermed at slå to fluer med et smæk, siger Dmitrij Trenin, leder af tænketanken Carnegie i Moskva: At navigere sig selv ud af Ukraine-krisens isolation og samtidig at afstive Ruslands indflydelse i Mellemøsten, der i høj grad hviler på aksen mellem Assad-styret og Iran.

»Rusland skaber kendsgerninger på landjorden. Rusland spørger ikke om lov til at være i Syrien. Man skaber en ny position, hvorfra man kan finde en forståelse med USA,« siger Dmitrij Trenin til den russiske netavis Gazeta.ru.

Nye leverancer af russiske våben har styrket Assad, der ellers var på tilbagetog i juni. Det russiske luftvåbens tilstedeværelse i Syrien svarer nu ifølge BBC til hele Assads luftforsvar.

Ruslands krav til en fælles koalition mod IS er, at den skal omfatte den syriske regering, hvis hær har påført civilbefolkningen langt de største tab under den fire år lange borgerkrig. Putins centrale argument er, at det kun vil være til fordel for de militante islamister, hvis de sidste stumper af statsmagten i Syrien styrter i grus sammen med Bashar al-Assad.

Vil kræve politiske indrømmelser

Assads præcise rolle bliver derfor et afgørende punkt i forhandlingerne. En alliance med den syriske diktator er uspiselig for USA, Europa og flere lande i Mellemøsten, selv om blandt andre USA har blødt op på tidligere krav om, at den syriske præsident skal træde tilbage omgående.

Omvendt vil Moskva kræve storpolitiske indrømmelser, hvis der – som tidligere foreslået af Rusland - skal smedes et kompromis om Assads mulige afgang.

Den slags indrømmelser frygter ikke mindst ukrainske diplomater. Efter mødet med Barack Obama flyver Putin til Paris for at mødes med ledere fra Frankrig, Tyskland og Ukraine om den fastfrosne ukrainske fredsplan.

Danylo Lubkivskij, udenrigsrådgiver for den ukrainske premierminister, advarer europæiske politikere – i øjeblikket mere optagede af flygtningestrømmen fra Syrien – om bøje af for det russiske pres på Ukraine.

»Putin vil have hele verden til at glemme, at vi har en krig hjemme i Europa,« siger Danylo Lubkivskij til Berlingske.