Oprørere og styret i Yemen er enige om fred i sydlige del af landet

FN's udsending kalder ny aftale mellem oprørere og styret i Yemen "vigtigt skridt" mod fred i landet.

Separatister fra Sydyemen bevogter deres hovedkvarter i havnebyen Aden. Tirsdag har de indgået en fredsaftale med landets internationalt anerkendte regering. Dermed er de tilbage på regeringens side i landets borgerkrig mellem regeringen og houthier-styrker længere mod nord. (Arkivfoto) Fawaz Salman/Reuters Fold sammen
Læs mere

Den internationalt anerkendte regering i Yemen har tirsdag indgået en aftale med oprørere i den sydlige del af landet. Aftalen skal føre til et ophør af kampene i de dele af landet.

Aftalen er annonceret i en tv-tale fra Saudi-Arabiens kronprins, Mohammed bin Salman, der er en af regeringens vigtigste allierede.

Saudi-Arabien har stået i spidsen for en militærkoalition, der har forsøgt at støtte regeringen i de forskellige kampe i Yemen.

Aftalen omfatter kun de sydlige dele af landet. Her har interne uenigheder ført ellers regeringstro styrker ud i kampene med hinanden.

Kampene er ikke at forveksle med de kampe, som regeringen udkæmper med de shiamuslimske houthier. Borgerkrigen i Yemen har udviklet sig til et kludetæppe af konflikter i konflikten.

Der er houthierne, der særligt sidder på den vestlige del af landet inklusive hovedstaden Sanaa. Syd og øst for de områder har regeringstro styrker haft kontrollen.

I visse sydlige dele af landet har en gruppe, der ønsker en opdeling af Yemen i et Nord- og Sydyemen, støttet regeringen, indtil interne uenigheder brød ud mellem de to. Separatisterne tog blandt andet kontrollen omkring havnebyen Adel.

Det er de to parter, der tirsdag igen er blevet allierede.

I sin tale oplyste Mohammed bin Salman ikke om aftalens detaljer.

Anonyme kilder med kendskab til forhandlingerne oplyser til nyhedsbureauet Reuters, at de forskellige grupper i det sydlige Yemen bliver indlemmet i regeringen, og deres styrker i regeringens styrker.

FN's særlige udsending til Yemen kalder aftalen »et vigtigt skridt« mod en fredelig løsning på borgerkrigen i Yemen.

/ritzau/Reuters