Oprørere i Darfur drøfter fælles front

FN's udsending i Sudan, Jan Eliasson, advarede fredag om, at de politiske bestræbelser på at få skabt fred i landet er inde i en kritisk fase.

Darfurs splittede oprørsgrupper samledes fredag i Tanzania for at forsøge at danne en fælles front, efter at FN har besluttet at styrke en fredsbevarende mission i den sudanesiske region.

Med støtte fra Den Afrikanske Union og FN samledes oprørsgrupperne i byen Arusha for at drøfte, hvordan de samlet kan føre forhandlinger med Sudans regering.

FN's udsending i Sudan, Jan Eliasson, advarede fredag om, at de politiske bestræbelser på at få skabt fred i landet er inde i en kritisk fase, og at der er chance for markante fremskridt efter beslutningen om at sende over 26.000 fredsbevarende soldater til Sudan. Men han understregede også, at der er tiltagende frustration og voksende problemer i flygtningelejrene.

Oprøret mod regeringen i Sudan har i fire og et halvt år været anført af en gruppen, men over en halv snes forskellige grupper deltager i kampene. Diplomater skal nu forsøge at få dem til at arbejde sammen, selv om en af de vigtigste oprørsgrupper er fraværende fra forhandlingerne.

En fredsaftale i Darfur blev indgået med Sudans regering i maj 2006, men kun tre oprørsgrupper støttede den, og volden er eskaleret siden og har øget splittelsen i landet.

/ritzau/