Oprørere frigiver ambassadør

Der er meldinger om, at Jordan har byttet en fængslet islamist for en bortført ambassadør i Libyen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

JORDAN: Jordans ambassadør i Libyen er på fri fod, efter at han i sidste måned blev bortført i det nordafrikanske land.

»Ambassadøren er på vej hjem og ved godt helbred,« siger Jordans udenrigsminister, Nasser Joudeh, til en statsejet TV-station ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Tirsdag har Libyens udenrigsministerium bekræftet over for TV-stationerne Al Arabiya og Al Jazeera, at ambassadøren, Fawaz al-Itan, er blevet frigivet.

I april blev han bortført af maskerede og bevæbnede mænd i Libyen, der krævede, at en islamistisk militant ved navn Mohamed Dersi blev løsladt fra et jordansk fængsel i bytte for ambassadørens frihed.

Tirsdag er der ingen officielle meldinger om, hvorvidt det krav er blevet imødekommet. Libyens statsejede nyhedsbureau LANA rapporterer dog, at Jordan er gået med til at overlevere Mohamed Dersi til de libyske myndigheder.

Mohamed Dersi blev i 2007 idømt livsvarigt fængsel for at have medvirket til en plan om at detonere bomber i Jordan største lufthavn i hovedstaden Amman.

Kritikere i Jordan frygter, at en bytteaftale vil skabe en uheldig præcedens for Jordan, der er en vigtig alliancepartner til USA i kampen mod terrorbevægelsen al-Qaeda.

Bortførelser er i de seneste år blev langt mere udbredt i Jordan, og det er ikke første gang, at en udenlandsk diplomat er målet.