Oprør i DR Congo har bredt sig

Oprørere hævdes nedkæmpet i hovedstaden Kinshasa, men kampe er blusset i en mineby i landets sydlige del.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

DEN DEMOKRATISKE REPUBLIK CONGO: Mens regeringen i Den Demokratiske Republik (DR) Congo siger, at den har fuld kontrol med situationen i hovedstaden Kinshasa, hvor flere end 40 oprørere melders dræbt, melder Reuters om kampe i minebyen Lubumbashi i landets sydlige del.

Her kæmper tilhængere af dagens kupmager Gideon Mukungubila mod regeringsstyrker.

Dermed ser det ud til, at opstanden, der startede mandag morgen i Kinshasa, har bredt sig, selv om en regeringstalsmand ifølge Reuters også erklærer, at oprørere der havde besat den statslige radio- og TV-station og taget kontrol med hovedstadens lufthavn, er nedkæmpet.

Tidligere mandag havde bevæbnede oprørere i et TV-studie tunget en studievært til at oplæse en erklæring fra lederen af opstanden, Gideon Mukungubila, hvori det blev sagt, at han er kommet for at befri indbyggerne fra præsident Joseph Kabilas slaveri.

Samtidig med oplæsningen var der kampe ved en stor militærlejr i Kinshasa, ved lufthavnen samt ved radio- og TV-stationen.

Præsident Joseph Kabila kom til magten i 2001, efter at hans far Laurent-Désiré Kabila var blevet myrdet. Laurent-Désiré havde tidligere tvunget diktatoren Mobutu Sese Seko fra magten i 1997.

DR Congo er rigt på mineraler men ultra-fattigt og dårligt udviklet, og var i 2004 scene for endnu et kupforsøg. Også det blev hurtigt slået ned, og efterfølgende blev der udstationeret FN-tropper, der stadig befinder sig i hovedstaden.

FN-styrken i landet fik tidligere i år uindskrænket magt til at eliminere eller afvæbne de militser og væbnede grupper, der har plaget landets østlige del gennem adskillige år.