Oprah til USA: Vi vil have en sort præsident

Med talkshow-værten Oprah Winfrey ved sin side har demokraten Barack Obama for alvor gjort Det Hvide Hus til sit mål. Berlingske Tidende var med, da de to i aftes serverede politisk prædiken på et af de største vælgermøde i nyere tid.

Barack Obama krammer sin kone Michelle foran en topbegejstret Oprah Winfrey. Foto: Reuters Fold sammen
Læs mere

COLUMBIA: Alle elsker Oprah. Hun er millioner af amerikanske kvinders bedste veninde, og ikke alene køber de hver eneste bog, hun anbefaler; de sminker, slanker, tuder, shopper, glædes, forfærdes, selvudvikler, bager, gifter og skiller sig, som hun siger, de skal.

Men vil de også stemme, som hun siger, de skal?

To af hendes mest hengivne søstre kommer gående hen over parkeringspladsen, hen mod det store stadion, som til daglig er hjemmebane for South Carolinas populære college-hold i amerikansk fodbold, The Gamecocks.

Denne søndag er det hjemmebane for Oprah Winfrey og den demokratiske præsidentkandidat, Barack Obama, selv om de begge bor tusindvis af kilometer væk i henholdsvis Californien og Illinois.

Joyce Portee og Sara Canty kommer lige fra kirke. De er begge klædt i kraftige røde bomuldskjoler og tykke strømper, og det viser sig hurtigt at være en fejl. To uger før jul bager solen ned over sydstaten og sender temperaturen op på 26 grader. Inden dagen er omme er tre mennesker kørt på hospitalet med solstik. Det kunne være overskriften på det, der udspiller sig i de næste par timer. Solstik i december. Og de to ældre, sorte damer lægger ikke skjul på, at de er ramt af feberen.

- Vi er her for at se historie blive skrevet for øjnene af os,” siger Sara Canty, en pensioneret skolesekretær fra byen.

- Jeg havde aldrig troet, at jeg skulle se en sort person med reelle chancer for at blive amerikansk præsident. Men Oprah ved sin side, tror jeg ikke, der er nogen, der kan slå ham. Jeg kan også godt lige Hillary Clinton. Men Barack er noget andet. Ligesom Oprah er det lykkedes ham at bryde grænserne mellem racer, generationer og land og by, og jeg tror, at timingen er perfekt. USA er rede, forklarer Sara Canty begejstret.

Joyce Portee er enig. Men hun har denne sugen i maven, som man får, når man kan vælge mellem to gode muligheder og ikke kan bestemme sig.

- Måske er det mere på sin plads med den første kvindelige præsident, indvender hun.

Det er ikke første gang, at amerikanske stjerner drager på valgturné med politiske kandidater. I år har Hillary Clinton for eksempel støtte fra Barbra Streisand, mens Mike Huckabee er ved at vælte hele det republikanske parti, og det kan vel ikke undre, eftersom han får hjælp fra karatemanden Chuck Norris.

Men det er første gang for Oprah Winfrey, og hun er synlig nervøs, da hun kommer ind på scenen foran cirka 30.000 ekstatiske mennesker til et af de største vælgermøder i nyere amerikansk historie. I første omgang skulle det være holdt i en sportshal, men de 18.000 billetter var revet væk på få timer.

De næste ti minutter er forbløffende. Efter at have hakket lidt i det, finder Oprah ind i en rytme, man kender fra hendes talkshows:

- Du skal ikke lade dig narre af spørgsmålet om erfaring, siger hun med henvisning til, at Hillary Clinton advarer vælgerne mod at stemme på den 46-årige Obama – den yngste af både demokratiske og republikanske præsidentkandidater. Men ifølge Oprah er det ikke alder, der er afgørende; det er, hvad man har brugt sit liv på.

- Du ved jo godt fra dit eget liv, hvad der betyder noget. Det er ikke mængden af tid, du tilbringer med dit barn. Det er kvaliteten af den tid.

Her er det veninden, der taler, men Oprah er mere end det. Det overvejende afro-amerikanske publikum er fanget i hendes greb, og deres reaktion fortæller en del om, hvorfor de knytter sig sådan til hende. Hun er også deres præst, og dette er ved at blive en prædiken.

- Der er dem, der siger, at det ikke er hans tur, lyder det fra Oprah.

- At det ikke er hans tur, messer folk på tribunerne.

- At han skal vente, til det bliver hans tur, fortsætter Oprah.

- Til det bliver hans tur, svarer de.

- Men tænk lige over, hvor du ville have været i dit liv, hvis du havde ventet, til folk sagde, at det var din tur, spørger Oprah og hæver stemmen.

- Yeah, det er sandt, lyder det tilbage, og over alt rokker folk frem og tilbage på fødderne, mens de venter på klimaks.

- Jeg er dødtræt af politik, som vi kender det fra Washington. Vi behøver Barack Obama, råber Oprah, og stadion eksploderer i jubel og klapsalver.

- Amen, lyder det fra flere.

Da hun overlader mikrofonen til Obama, som derefter holder en til tider flammende, til andre tider noget flad tale om behovet for forandring i Amerika, er seancen i virkeligheden forbi. Hvis nogle går herfra og har flyttet sin støtte fra måske Hillary Clinton, måske en tredje kandidat, til Barack Obama, så er det ikke på grund af, hvad han får sagt. Han går bare ud af de spor, som Oprah har lagt ud. Der er ikke grund til andet.

Veninderne Sara Canty og Joyce Portee er i hvert fald blevet overbeviste. Obama er deres mand. Joyce Portee taler om, at dagen har givet hende en ”religiøs oplevelse”:

- Både Oprah og Obama ramte mig i hjertet. Det var fantastisk. De har givet mig et håb og en tro på Amerika igen, og det havde jeg ikke troet, siger hun.

I lørdags var Oprah med Obama i Iowa, og efter South Carolina sluttede de af i nat i New Hampshire. Alle steder gjorde hun en dyd ud af, at hun ikke kom for at sælge bøger. Men solgte gjorde hun alligevel. Valget vil vise, hvor meget.

I de seneste meningsmålinger ligger Hillary Clinton og Barack Obama stort set lige i de tre vigtige stater, der alle afholder valg i januar.