»Oppositionslederne har ikke vundet Uafhængighedspladsens tillid«

Ukraine har fået en ny, midlertidig regering. Timosjenkos Fædrelandsparti sætter sig på magten frem til maj. Men på Uafhængighedspladsen ønsker folk nye ansigter og reformer.

En kvinde på vej gennem Uafhængighedspladsen i Kiev 27. februar. Fold sammen
Læs mere
Foto: BULENT KILIC
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

KIEV: Man kunne tro, at deres kamp var slut. At de havde fået det, de ønskede og bare tog hjem. Men barrikader afspærrer stadig hele området omkring Uafhængighedspladsen i Kiev, hvor tusinder af ukrainere fortsat står samlet. På en storskærm følger de med i, hvad der sker i deres parlament - som nu domineres af den gamle opposition.

For efter sidste uges blodige dage, der slog mere end 88 mennesker ihjel og sårede hundredvis, er der sket et magtskifte i Ukraine. I dag blev en ny, midlertidig regering godkendt. Den skal regere landet ind til præsidentvalget i maj.

I mellemtiden er den tidligere præsident Viktor Janukovitj på flugt. Manden, som ukrainere i Kiev har protesteret mod de sidste tre måneder, eftersøges for massemord mod demonstranter, og den nye regering vil have ham for straffedomstolen i Haag. Alligevel er ukrainernes kamp endnu ikke slut. Den er lige begyndt.

Sådan siger den 28-årige Oxana Nezhyvenko, som er ph.d-studerende i økonomi på Kiev-Mohyla-universitetet, hvor hun også underviser. Og så er hun aktivist, som har været med i protesten mod Janukovitj fra begyndelsen. Lige nu er hun aktiv i organisationen Euromaidan SOS, som samler information om de døde, sårede og savnede efter sidste uges kampe.

»De tre tidligere oppositionsledere, som nu har magten, har ikke vundet Uafhængighedspladsens tillid,« siger hun med henvisning til sværvægtsbokseren og formanden for partiet UDAR, Vitali Klitjko, som har meldt sig ind i kampen om præsidentposten, Oleh Tyahnybok, som er formand for det nationalistiske parti Svoboda. Og ikke mindst Arseniy Jatseniuk - formand for den nu løsladte Julia Timosjenkos Fædrelandsparti. For netop Fædrelandspartiet har i den grad sat sig på magten i den nye overgangsregering. Jatseniuk selv har fået posten som premierminister, mens Aleksandr Turtjinov, som også tilhører Fædrelandspartiet, i forvejen er udpeget som midlertidig præsident.

»Men måske er det i virkeligheden positivt, at de ikke har vundet folks tillid. For så vil folk måske kontrollere, hvad der sker mere. De vil kontrollere hvert et skridt, politikerne tager. Folk ser ikke længere sig selv som objekter, men som subjekter, som politikerne skal lytte til,« siger Oxana Nezhyvenko.

På Uafhængighedspladsen står 19-årige Jana Becets med veninden Eva. De var her også under sidste uges blodige kampe. Nu ser de på storskærmen, som viser Ukraines nye, midlertidige premierminister Jatseniuk fra Timosjenkos Fædrelandsparti tale i parlamentet.

»Han er old-school,« siger Jana Becets og ser op mod skærmen.

»Janukovitj var en meget dårlig præsident. Men sådan er Timosjenko også. De er begge en del af det samme, gamle system. Vi håber, at vi i fremtiden får en bedre præsident. Vi vil have, at Ukraine bliver genfødt.«

I 2004 samledes hundredtusinder af ukrainere gang på gang i protest mod valgfusk på Uafhængighedspladsen i Kiev. Til sidst måtte præsident Viktor Janukovitj gå af, og ved et omvalg vandt to af revolutionens ledere magten: Viktor Jusjtjenko, som blev præsident, og Julia Timosjenko, der blev premierminister.

Men den nye regering skabte ikke de forandringer, som folket ønskede, og gjorde ikke op med korruptionen, som er et stort problem i Ukraine. Janukovitj kom tilbage til magten efter næste præsidentvalg i 2010. Det førte til en skuffelse så stor, at mange troede, at ukrainerne var blevet immune over for revolution. Men de tog fejl. Og denne gang står det klart, at ukrainerne på pladsen ønsker reel forandring.

»De her mennesker har kun magten frem til præsidentvalget i maj. Jeg tror godt, at oppositionsledere som Jatseniuk ved, at det her er slutningen på deres politiske karriere. Den tidligere opposition vil nok stadig sidde på magten. Men med nye ansigter. Og så vil de nye organisationer, som har været aktive her på Uafhængighedspladsen forhåbentlig blive den nye opposition,« siger den 30-årige Eugeniy Borisenko, som også står på Uafhængighedspladsen og følger med på skærmen.

»Jeg tror godt, at kloge mennesker forstår, at vi vil få nogle svære år nu. Vi står i en svær økonomisk situation. Men jeg tror, at det vil være slut for Det Kommunistiske Parti og for Regionernes Parti (den nu afsatte præsident Viktor Janukovitjs parti, red.) til næste valg. Det håber jeg i hvert fald. Jeg håber, at vi vil få nye love og reformer. Næsten alle her håber på noget helt nyt og fantastisk for vores land.«