Oppositionsleder sammenligner Belarusisk regime med et virus

Europa bør håndtere Belarus' regime med isolation, behandling og immunitet, mener oppositionsleder.

Oppositionsleder Svetlana Tikhanovskaja modtog stående klapsalver fra EU-parlamentarikerne både før og efter hendes tale. Julien Warnand/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regimet i Belarus er som et virus og bør behandles som sådan.

Det er budskabet fra den belarusiske oppositionsleder, Svetlana Tikhanovskaja, under en tale i EU-Parlamentet onsdag.

Hun beder Europa arbejde mere proaktivt i kampen mod undertrykkelsen af borgere fra regimet med præsident Aleksandr Lukasjenko i spidsen.

Belarus bliver kaldt Europas sidste diktatur. Og diktaturer kan sammenlignes med virusser, mener Tikhanovskaja. Derfor er det afgørende at skride til handling.

»Vi ved alle, at jo længere man ignorer sygdommen, jo sværere bliver det at behandle den i fremtiden. Og det står nu krystalklart for hele verden, at det at sidde med armene over kors og vente ikke er den rigtige strategi for at gøre denne krop rask igen.«

»Det er ganske afgørende, at vi skrider til handling,« siger hun.

Hun mener, at det kræver tre skridt at behandle et virus som det belarusiske diktatur. Det første handler om isolation. Skridt to handler om behandling. Og tredje skridt gælder immunitet.

»Den første del går på at isolere landet og ikke anerkende regimet. Der er mange belarusere, som med skam må se, at indflydelsesrige medier kalder Lukasjenko præsident.«

»Han er ikke præsident. At kalde ham præsident former en opfattelse blandt millioner. Han er en hviderussisk borger, der på ulovlig vis har indtaget præsidentpaladset. Og det har han gjort med ulovlige midler.«

»I anerkendte jo ikke valget. Derfor kan man heller ikke anerkende vinderen som præsident,« siger oppositionslederen.

Som skridt to - behandlingen af virusset - mener hun, at sanktioner er den rette vej frem. EU, USA og andre stormagter skal koordinere deres sanktioner. For de virker og rammer eliten hårdt, mener hun.

Det tredje skridt - immunitet - handler om de belarusiske borgere. De er den »naturlige modstandskraft« i samfundet. Derfor skal de støttes, så de kan stå imod virusset - regimet og Lukasjenko - i fremtiden.

Svetlana Tikhanovskajas tale i EU-Parlamentet kommer, på et tidspunkt hvor forholdet mellem EU og Belarus er særdeles betændt.

EU beskylder Belarus for at fragte migranter mod EUs ydre grænser for at skabe ustabilitet i Europa.

EU har varslet flere sanktioner mod Belarus, som tilsyneladende er ved sende migranter hjem igen i stedet for mod EU.

Tikhanovskaja modtog stående klapsalver fra EU-parlamentarikerne både før og efter hendes tale.

/ritzau/