Opposition glæder sig over Brexit-forlængelse: »Det giver os lige nøjagtigt tid til en folkeafstemning«

Natten til torsdag sikrede Theresa May sig en Brexit-forlængelse, som allerede har sendt hendes konservative parti nedad i meningsmålingerne. I den britiske opposition er der håb, for nu er der tid til en folkeafstemning.

Theresa May skal mødes med Underhuset torsdag eftermiddag for at diskutere forlængelsen med parlamentsmedlemmerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: YVES HERMAN

Hvis Brexit på ny skal til folkeafstemning blandt briterne, vil det kræve nøjagtigt seks måneder at orkestrere og dernæst gennemføre folkeafstemningen.

Altså er nogle af de britiske Labour-medlemmer håbefulde, for godt og vel seks måneder er den Brexit-forlængelse, som premierminister May natten til onsdag fik EU-landene med på. Det vil altså sige, at der er tid til en ny folkeafstemning – hvis altså de britiske medlemmer af Underhuset kan blive enige om at gå efter dette, skriver The Guardian.

Richard Burgon, som er justitsordfører for Labour, vil ikke afvise en ny folkeafstemning – heller ikke selv om han tidligere har været skeptisk over for forslaget.

»En eller anden form for folkeafstemning bliver muligvis nødvendig for at komme ud af hårdknuden. Nu, hvor deadline er blevet forlænget, prøver vi at se, om vi kan få kompromis på plads (med Konservative, red.). Kan det ikke lade sig gøre, så ja, selvfølgelig kan en eller anden form for folkeafstemning blive nødvendig,« siger Richard Burgon til BBC.

Hos de skotske nationalister i SNP er der hos frontfigur Nicola Sturgeon ligefrem lettelse at spore over den forlængelse, som Theresa May har fået EU med på.

»Det er en lettelse, at vi – takket være EUs tålmodighed – ikke er på vej ud af EU i morgen. Men Storbritannien må ikke spilde tiden. At lade folket tage stilling til, om de stadig vil forlade EU, er nu en nødvendighed,« skriver Nicola Sturgeon blandt andet på Twitter.

Blandt Theresa Mays partifæller er der formentligt knapt så megen optimisme at spore. Torsdag morgen har forlængelsen allerede ramt det konservative parti i meningsmålingerne. Partiet er ifølge analyseinstituttet Britain Elects gået tilbage med ti procentpoint. Forude venter et potentielt opgør i partiet.

»Jeg tror, at det, der højst sandsynligt kommer til at ske nu, er, at flere (konservative, red.) vil presse hende til at gå. Presset mod hende vil øges dramatisk,« siger David Davis, der er tidligere Brexit-minister for De Konservative i et radiointerview med BBC torsdag morgen.

På den fløj af konservative parlamentsmedlemmer, som ønsker et hårdt Brexit, bliver Theresa Mays søgen om forlængelse ikke set som en sejr. De frygter derimod, at et Brexit som det, de ønsker, med ét kan være længere borte.

For nu kan Theresa May fortsætte sine forhandlinger med oppositionspartiet Labour, som blandet andet kræver, at Storbritannien fortsat skal være del af en toldunion efter briternes EU-exit. At Storbritannien ovenikøbet skal deltage i valget til Europa-Parlamentet behager heller ikke de såkaldte brexiteers.

Allerede inden Theresa May fik sin forlængelse på godt og vel seks måneder, advarede De Konservatives tidligere leder, Iain Duncan Smith, om, at premierministeren måtte afsættes, såfremt hun vendte hjem til London med en lang forlængelse, skriver The Independent.

»Jeg tror, at vi nu er der, hvor kabinettet må fortælle premierministeren, at dette ikke kan fortsætte,« sagde Iain Duncan Smith til Channel 4 News, inden Theresa May havde takket ja til en ny Brexit-deadline 31. oktober.

Fra justitsminister David Gauke lød det dog, at »det sidste, vi som land har behov for, er et valg« om, hvem der skal lede De Konservative:

»Hvis det hjælper landet, vil hun gå, og hvis det hjælper landet, at hun bliver, vil hun blive. Hun vil gøre, hvad hun mener, er det rigtige at gøre i forhold til vores land,« sagde David Gauke til BBC.

Onsdag nat fik Theresa May en såkaldt fleksibel forlængelse frem til 31. oktober. Aftalen indebærer, at Storbritannien kan være ude af EU inden 31. oktober, såfremt Underhuset vedtager Theresa Mays skilsmisseaftale inden da.

Såvel EU-præsident Donald Tusk som Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, er dog allerede forberedte på, at Storbritannien kan vende tilbage for at bede om endnu en forlængelse.

Indtil nu er Theresa Mays skilsmisseaftale blevet nedstemt tre gange i Underhuset – det samme er alle tænkelige Brexit-scenarier. Det eneste, der indtil nu har været flertal for i Underhuset, er at undgå et hårdt Brexit.

Fra erhvervsorganisationen Britisk Industri lyder en opfordring til de politiske ledere om at benytte forlængelsen til at begynde på en frisk:

»Forlængelsen betyder, at en øjeblikkelig økonomisk krise er undgået, men den bliver nødt til at markere en ny begyndelse,« skriver Britisk Industris direktør, Carolyn Fairbarn, på Twitter:

»Oprigtigt samarbejde på tværs af fløjene må finde sted nu for at ende dette kaos.«