Opløsning blandt EU-skeptikere

Et lettisk farvel har ført til opløsningen af den EU-skeptiske gruppe i Europa-Parlamentet, der domineres af det britiske UKIP, som dermed mister både penge og taletid. I kulissen lurer franske Marine Le Pen.

Franske Marine Le Pen fra det højrepopulistiske Front National, der fik et kanonvalg ved europaparlamentsvalget i maj, vil forsøge at danne sin egen EU-skeptiske gruppe i europa-Parlamentet. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALAIN JOCARD
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: Tre måneder var alt, hvad det blev til for den EU-skeptiske gruppe »Europe of Freedom and Direct Democracy« (EFDD) anført af britiske Nigel Farage fra United Kingdom Independence Party (UKIP).

Det at være en gruppe er lig med millioner af kroner i støtte og masser af taletid i Europa-Parlamentet, men det kræver, at der er medlemmer fra mindst syv lande repræsenteret, og torsdag forlod det lettiske medlem Iveta Grigule gruppen, og dermed var der kun seks lande repræsenteret i gruppen. Den blev dermed opløst.

Ud over fast taletid har grupperne også fordel af at få del af et budget på 445 millioner kroner, der fordeles mellem grupperne. EFDD stod ifølge BBC til at få omkring 30 millioner kroner fra den pulje næste år.

De resterende medlemmer af gruppen reagerede straks med anklager om urent trav fra Europa-Parlamentets formand, den tyske socialdemokrat Martin Schulz, der ifølge anklagerne skulle have »afpresset« Iveta Grigule til at forlade gruppen og dermed opløse den.

Martin Schulz’ kontor afviste med det samme den anklage, men det sidste ord er ikke sagt om Grigules exit. Selv har hun været fåmælt, og dermed kan spekulationerne ellers få frit løb under denne uges samling for Europa-Parlamentet i Strasbourg.

Ud over UKIPs 24 medlemmer sad også den italienske komiker Beppe Grillos protestparti Movimento Cinque Stelle i samme gruppe med 17 medlemmer. Beppe Grillo meldte straks ud på Twitter, at hans parti vil kæmpe for at finde et medlem fra en syvende nation, så gruppen kan gendannes. Han kaldte opløsningen for et slag mod demokratiet.

Le Pen vil danne sin egen gruppe

I kulissen lurer franske Marine Le Pens højrepopulistiske Front National, der også fik et kanonvalg ved europaparlamentsvalget i maj, men tabte kampen om at danne en gruppe til Nigel Farage.

Hun vil nu forsøge at kapre medlemmer fra den opløste gruppe, der blandt andet også tæller to fra Sverigedemokraterna, til at danne sin egen gruppe og dermed øge sin indflydelse. En mulighed er også, at Farage og Le Pen begraver stridsøksen og i stedet går sammen i en ny gruppe.

Dansk Folkeparti tilhørte fra 2009 til 2014 Farages gruppe, men efter europaparlamentsvalget i maj skiftede Dansk Folkepartis medlemmer til European Conservatives and Reformists Group (ECR) anført af de britisk konservative, der i stedet arbejder for en reform af EU.