Operatør begynder at fjerne brændsel efter Fukushima-ulykken

Det vil tage to år at fjerne alle brændselsstave fra en nedkølingstank. Derefter følger to andre reaktorer.

På en skærm ses oprydningsarbejdet i reaktorbygning nummer tre ved atomkraftværket Fukushima i byen Okuma. Kyodo/Reuters Fold sammen
Læs mere

Operatøren af det ødelagte Fukushima-kraftværk er for første gang efter ulykken i 2011 begyndt at fjerne atomart brændsel fra værket. Det oplyser Tokyo Electric Power Co. (Tepco) mandag.

Det er over otte år siden, at Japans nordøstlige kyst blev ramt af en tsunami den 11. marts 2011 forårsaget af et kraftigt jordskælv.

Tsunamien udslettede flere end 260 byer og skyllede også ind over Fukushima-atomkraftværket, så tre af værkets reaktorer nedsmeltede.

Det medførte et radioaktivt udslip, og flere end 100.000 indbyggere blev evakueret fra deres hjem i regionen for at undgå at blive udsat for radioaktivitet.

Tokyo Electric Power Co. oplyser, at arbejdere er begyndt at fjerne de første af i alt 566 brugte og ubrugte uran- og plutonium brændselsstave. Brændselsstavene er opbevaret i nedkølingstank nummer tre tæt ved en af de nedsmeltede reaktorer.

Det bliver set som en milepæl i oprydningsarbejdet, at operatøren er begyndt at fjerne brændselsstavene fra stedet.

Det er yderst vigtigt, at det nukleare brændsel bliver flyttet til sikre opbevaringstanke for at undgå endnu en katastrofe i tilfælde af eksempelvis et nyt jordskælv.

Ifølge Tepco vil det tage to år at fjerne brændselsstavene fra tank nummer tre. Derefter følger den store udfordring med at fjerne det smeltede brændsel inde fra selve reaktorerne.

Arbejdet med at fjerne brændselsstave fra nedkølingstankene er blevet forsinket med fem år. Det skyldes blandt andet flere uheld, høj strålingsaktivitet samt radioaktivt affald fra en eksplosion.

Hele arbejdet med at flytte brændslet af uran og plutonium foregår under vand for at undgå udslip af stråling.

Arbejdet udføres af en kran. Den styres fra et kontrolrum cirka 500 meter væk, fordi der fortsat er høje strålingsniveauer inde i reaktorbygningen, der huser nedkølingstankene.

Fukushima-ulykken regnes for at være den værste ulykke på et atomkraftværk siden katastrofen ved det ukrainske kernekraftværk Tjernobyl i 1986.

Et sted mellem 15.000 og 20.000 personer mistede livet i forbindelse med tsunamikatastrofen i Japan. Tidligere er det blevet anslået, at oprydningsarbejdet på og omkring atomkraftværket kan tage op til 40 år.

/ritzau/AP