Operation Tronarving

Ifølge forfatningen skal der findes en afløser for Vladimir Putin inden ni måneder. Alt tyder på, at magten bliver i familien.

Sidste nyt i kapløbet om at blive Vladimir Putins efterfølger skal hverken findes i meningsmålinger eller på vælgermøder. Det mest fintfølende magtbarometer i Ruslands politiske landskaber er tværtimod de statslige TV-nyheder.

Det mener i hvert fald seriøse russiske aviser, som dagligt trykker gnidrede grafer over kandidaternes optræden på fjernsynsskærmen.

Dysten på TV-minutter mellem Kremls to foreløbige favoritter ved næste års præsidentvalg, Sergej Ivanov og Dmitrij Medvedev, kommenteres, som var det børskurser eller sportsresultater.

Det kan virke besynderligt at drage konklusioner om Ruslands politiske fremtid på baggrund af et par TV-indslag.

Men i Rusland deler de fleste analytikere den jordnære antagelse, at nyhederne på de statskontrollerede TV-kanaler er så tæt afstemt med inderkredsen omkring Putin, at prioriteringen af et nyhedsindslag ganske præcist afspejler den gældende hakkeorden i Kreml.

Hvis man tager den analyse for gode varer, så fører Sergej Ivanov, en tidligere KGB-mand og forsvarsminister, i øjeblikket på point over den yngre Dmitrij Medvedev, som har en baggrund i jura, og som regnes for den mest liberale af de to.

MEN FREM FOR ALT illustrerer TV-dysten ni måneder før præsidentvalget den ekstremt topstyrede politiske virkelighed i Rusland. Ikke mindst idet den ubestridte konge af TV-minutterne fortsat er Vladimir Putin, som svæver højt over de to opkomlinge. Det afspejles videre i meningsmålingerne, hvor præsidenten støttes af mere end 80 procent.

Mange så ham endda gerne fortsætte på posten, selv om forfatningen forbyder det. Selv siger Putin nej tak til det forslag. Han har i stedet bebudet, at han vil anbefale en efterfølger, når valgkampen officielt er skudt i gang. Halvdelen af vælgerne siger på forhånd, at de vil følge Putins råd.

»Operation Tronarving«, som valget er blevet døbt af kommentatorer, har derfor gode chancer for at lykkes.

Imens er oppositionen kørt i kulissen. Lederen af kommunistpartiet, Gennadij Sjuganov, og den kontroversielle nationalist Vladimir Sjirinovskij er de eneste mildt kritiske figurer, som får lov at optræde på TV-skærmen. Men ingen af de to udtaler sig negativt om Vladimir Putin, kun om de Putin-loyale partier, som totalt dominerer det russiske parlament.

DEN VIRKELIG KRITISKE opposition, som eksempelvis Garri Kasparovs »Det Andet Rusland«, kommer kun til orde i de få tilbageværende uafhængige medier og er totalt ukendte for de fleste russere. I en meningsmåling for nyligt sagde én procent af russerne, at de regner »Det Andet Rusland« for en betydende oppositionsbevægelse.

På den måde har Kreml opdelt oppositionen i to. De velfriserede, som får lov at komme til orde, så længe de ikke skaber sig. Og så skarnsknægtene, herunder Kasparov, som ignoreres eller forfølges med retssager og politivold i tilfælde af ulovlige demonstrationer.

For de ufriserede er opgaven formidabel. Stramninger af valgloven har umuliggjort valgalliancer og hævet spærregrænsen til syv procent.

Derfor ser de små liberale oppositionspartier, som ikke kan enes om en fusion på grund af interne magtkampe, ud til at falde ud af bunden.

KRITIKERE ADVARER DOG om at tage resultatet for givet. Oppositionen selv mener, at folk ikke tør sige deres virkelig mening, når der foretages meningsmålinger.

De peger på den eksplosive og voksende forskel mellem rig og fattig, og på det rivegilde mellem stridende fraktioner i Kreml, der truer med at destabilisere Rusland, når og hvis Vladimir Putin slipper tøjlerne. Alt det fortæller TV-minutterne intet om.

Foreløbig har rivegildet dog mest fundet sted inden for oppositionens egne rækker.

»Oppositionen har skændtes, er blevet splintret og har skræmt en god del af sine vælgere bort. Den har nomineret en horde af præsidentkandidater, men kan ikke finde ud af at vælge én. Projektet har i det hele taget vist sig ekstremt fordelagtigt for Kreml,« lyder det pessimistisk fra den liberale kommentator, Jevgenij Buntman.