Onsdag var blot 76 amerikanere smittet med britisk coronavariant – om kort tid vil mutationen være dominerende i USA

Den britiske coronavariant kan inden for få uger blive den dominerende i USA, hvor flere end 390.000 indtil videre er døde med coronavirus.

Den tiltrædende amerikanske præsident, Joe Biden, har præsenteret en omfattende vaccinationsplan. Udrulningen bliver et kapløb med den britiske coronavariant, som forventes at sprede sig hastigt de kommende uger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kevin Lamarque/Reuters/Ritzau Scanpix

Den særdeles smitsomme britiske variant af coronavirussen, B.1.1.7, kan allerede i marts blive den dominerende virusstamme i USA, der på nuværende tidspunkt er et af de hårdest ramte lande i verden.

I en ny rapport fra de amerikanske sundhedsmyndigheders Centers for Disease Control and Prevention (CDC) fremgår det, at 76 amerikanere fordelt over ti delstater 13. januar var konstateret smittet med den britiske variant.

Selvom dette kan lyde af et forsvindende lille antal ud af en samlet befolkning på cirka 330 millioner, så er den britiske udgave så smitsom, at den i løbet af få uger vil sprede sig hastigt, lyder bekymringen.

Samtidig advarer CDC om, at den hastige spredning kan true et i forvejen presset amerikansk sundhedssystem og kræve udvidelse og skrappere implementering af eksisterende tiltag.

Advarslen blev offentliggjort fredag. Samme dag som USAs tiltrædende præsident, Joe Biden, i en tale til amerikanerne sagde, at »vi fortsat befinder os i en meget mørk vinter«, og at »forholdene bliver værre, før de bliver bedre«.

Når Joe Biden tiltræder som præsident onsdag 20. januar bliver en af hans største og vigtigste opgaver at udrulle et omfattende vaccineprogram. Den ambitiøse målsætning er, at 100 millioner amerikanere skal vaccineres i løbet af Joe Bidens første 100 dage i Det Ovale Kontor.

»Det bliver en af de mest udfordrende operationelle indsatser, som vores land nogensinde har gennemført,« sagde Joe Biden ifølge BBC fredag om den massive vaccinationsindsats, der venter forude.

Allerede inden den britiske variant for alvor har fået fat i USA, står det klart, at landet er blandt de hårdest ramte i hele verden. Flere end 23,5 millioner indbyggere har været smittet med coronavirus, mens 392.139 personer er døde med virussen. Det svarer til cirka en femtedel af alle covid-19-relaterede dødsfald på verdensplan.