Ondsindet virus breder sig hastigt i Latinamerika

I stadig flere lande råder man indbyggerne til at udskyde graviditeter, fordi zikavirus angriber fosteret, som bl.a. risikerer at blive hjerneskadet.

Foto: Percio Campos. De brasilianske sundhedsmyndigheder advarer kvinder som denne unge kvinde i Recife mod at blive gravide på grund af en nytilkommen virus.
Læs mere
Fold sammen

Zikavirus, som overføres via myggestik, spreder sig hastigt i Latinamerika. Flere lande, heriblandt Jamaica, Colombia og El Salvador, har i løbet af den forgange uge valgt at råde den fødedygtige del af befolkningen til at udskyde deres eventuelle graviditet til epidemien er under kontrol. I Brasilien, som er det hårdest angrebne land, har man frarådet sine borgere at blive gravide siden november 2015.

I USA fraråder myndighederne gravide at rejse til de angrebne lande, og i den forgange uge blev en stribe nye lande – Barbados, Bolivia, Ecuador, Guadeloupe, Saint Martin, Guyana Cap Verde og Samoa – føjet til listen.

Herhjemme er retorikken hos Statens Serum Institut mere behersket. Lægerne råder, som anbefalet af det europæiske center for sygdomskontrol, ECDC, alle rejsende til de ramte områder til at beskytte sig grundigt:

»Gravide eller kvinder, der påtænker at blive gravide, rådes til at overveje udskydelse af ikke-nødvendige rejser til disse områder til efter graviditeten. Hvis rejsen ikke kan udskydes, skal gravide være særligt opmærksomme på myggestiksbeskyttelse.«

For ikke-gravide er zikavirus relativt harmløs: Kun 20 procent af de smittede får symptomer af sygdommen. Symptomerne minder om en almindelig influenza med feber, udslet, røde øjne og ømhed i led og varer fra et par dage til en uge. For gravide kan zikavirus imidlertid være fatal, eftersom der i de ramte områder er registeret en stærkt forhøjet forekomst af microcephali, som angriber fostre, der derfor blandt andet fødes med hjerneskader og mindre hoveder.

Ifølge Statens Serum Institut er der en stærk mistanke om en sammenhæng mellem fosterskaderne og zikavirus.

Rejste med fodbolden til Brasilien

Der findes ingen behandling mod sygdommen og heller ingen måde at forebygge smitten på, bortset fra almindelig beskyttelse mod myggestik, det vil sige myggebalsam, tildækning af huden og myggenet.

Virusset har taget sit navn efter Zika- skoven i Uganda, hvor forskere i 1947 opdagede virusset hos en makakabe. Virusset, som kunne ligne en mild version af den beslægtede og ligeledes myggeoverførte dengue-feber, blev første gang fundet hos et menneske i Nigeria i 1954.

Bortset fra et par udbrud i blandt andet Mikronesien i 2007, har zikavirus indtil sidste år kun været kendt i Afrika og Asien. Det er den fremherskende teori, at virusset blev bragt til Latinamerika under VM i fodbold i Brasilien i 2014. I hvert fald er Brasilien det hårdest angrebne land med anslået et sted mellem 440.000 og 1.300.000 tilfælde. Tallene er meget usikre, da hovedparten af de smittede som sagt ikke får symptomer, og andre febersygdomme kan medføre de samme symp­tomer som zikavirus.

Fra begyndelsen af 2015 til nu har sundhedsministeriet i Brasilien registreret mere end 3.700 tilfælde af microcephali. Til sammenligning blev der i hele 2014 blot registreret 147 tilfælde af microcephali i især den nordøstlige del af landet.

De ti lande, hvor zikavirusset er mest udbredt, er El Salvador, Venezuela, Colombia, Brasilien, Surinam, Fransk Guyana, Honduras, Mexico, Panama og Martinique.