Ondsindet israelsk spionsoftware har ramt mindst 100 aktivister: Nu fører det til retssag

Hackere udnyttede et sikkerhedshul i kommunikationstjenesten WhatsApp og lykkedes med at installere spionsoftware på massevis af telefoner.

Tirsdag sagsøgte WhatsApp det israelske sikkerhedsfirma NSO Group. Den Facebook-ejede beskedtjeneste anklager sikkerhedsfirmaet for at have spioneret mod journalister, menneskerettighedsaktivister og advokater. Fold sammen
Læs mere
Foto: STAN HONDA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når hackerne er inde, har de fuldstændig kontrol over din telefon: De kan læse dine beskeder og e-mails, lytte til dine opkald og tænde telefonens kamera og mikrofon, optage dig, når det passer dem.

Sådan virker den israelske spionsoftware, som mindst 100 førende advokater, menneskerettighedsaktivister, journalister og religiøse ledere er blevet ramt af. Og nu er WhatsApp klar til at sagsøge det hemmelighedsfulde, israelske overvågningsfima NSO Group, som står bag teknologien. Det skriver The Financial Times.

WhatsApp anklager NSO Group for at have solgt sin avancerede spionsoftware til kunder, som har hacket sig ind på mere end 1.400 WhatsApp-brugeres mobiltelefoner på tværs af 20 lande henover en periode på 14 dage i april og maj.

Da WhatsApp opdagede hacket, bad kommunikationstjenesten sine brugere om at opdatere appen for at få lukket sikkerhedshullet, der gjorde det muligt for hackere at installere NSO Groups teknologi i første omgang.

Solgt til 20 EU-lande og Mellemøsten

NSO Groups mest kendte spionsoftware hedder Pegasus og er i årevis blevet brugt af efterretningstjenester, myndigheder og regeringer verden over til at høste data fra bestemte brugere.

Det var blandt andet, hvad der skete i 2016, da Pegasus blev brugt til at finde og udnytte huller i Apples iPhone-software til at aflytte aktivister og journalister i et omfattende omfang, som Berlingske tidligere har berettet om.

Tidligere i år fortalte NSO Group mulige investorer, at softwaren var blevet solgt til 20 EU-lande, og at halvdelen af firmaets indtægter kom fra kunder i Mellemøsten.

Spionsoftwaren kunne installeres ved blot at ringe folk op gennem WhatsApps indbyggede opringningsfunktion, også selvom opkaldet ikke blev besvaret. Bagefter blev opkaldene slettet fra opkaldslisten.

Mindst 100 førende menneskerettighedsaktivister, advokater, journalister, politikere og prominente, religiøse ledere er blevet ofre for cyberangrebet, vurderer WhatsApp. Ifølge The Guardian er en række kvinder, som tidligere har været ofre for cyberkriminalitet, og personer, som tidligere har modtaget døds- og voldstrusler online, blev også ramt.

Med sit søgsmål forlanger WhatsApp nu, at NSO Group formenes adgang til såvel beskedtjenestens computersystemer som Facebooks. WhatsApp sagsøger i øvrigt NSO Group for at have forbrudt sig mod den amerikanske lov mod computersvindel.

Firmaet bag afviser: Vi tjekker kunderne

NSO Group afviser imidlertid, at noget sådant hack skulle være sket med deres teknologi, og siger, at WhatsApps anklage må være funderet på »fejlagtig information«.

I en pressemeddelelse har firmaet nemlig forklaret, at den grundigt tjekker sine kunder for at sikre, at teknologien ikke bliver brugt til de forkerte formål.

»Vores teknologi er ikke lavet til at blive brugt mod menneskerettighedsaktivister og journalister,« står der i pressemeddelelsen.

FNs specialrapportør for ytringsfrihed, David Kaye, som tidligere har kritiseret det israelske firma, står imidlertid på WhatsApps side.

»NSO Groups fortid er bekymrende,« siger han til The Financial Times.

»Mit håb er, at anklager som disse kan opfordre stater til at regulere firmaet skrappere.«