Onagawa-værket fungerer som det skal

Alarmberedskab på Onagawa-atomkraftværket skyldes udslip fra det ødelagte Fukushima-kraftværk længere mod syd.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Japans atomsikkerhedsagentur siger søndag, at der ikke er nogen problemer med køleprocessen på Onagawa atomkraftværket. Der blev slået katastrofealarm på grund af forhøjet radioaktivitet, men det viser sig nu at stamme fra et allerede kriseramt værk i naboprovinsen.

Agenturet siger, at en rapport fra Tohoku Electric Power Co. viser, at kølesystemet fungerer på alle tre reaktorer på Onagawa-komplekset, som blev lukket automatisk ned efter det voldsomme jordskælv og den efterfølgende tsunami fredag.

Kølesystemet på Tokyo Electric Powers Fukushima atomkraftværk blev derimod ødelagt, da en del af en reaktor på det aldrende atomkraftværk, derligger syd for Onagawa, eksploderede dagen efter skælvet og tsunamien.

De japanske sikkerhedsmyndigheder insisterer søndag på, at situationen på Onagawa "er under kontrol".

Det Internationale Atomenergiagentur, IAEA, siger samtidig, at udluftning af den ødelagte Fukushima-reaktor blev indledt klokken 09.20 lokal tid "gennem et kontrolleret udslip af damp" fra reaktorbeholderen for at reducere det tryk, der var ved at bygge sig op.

De japanske myndigheder har desuden meddelt IAEA. at selskabet bag Onagawa-atomkraftværket havde erklæret katastrofeberedskab på laveste niveau på grund af den forøgede stråling.

- Alarmen blev udsendt som en konsekvens af, at målingerne af radioaktivitet oversteg de tilladte niveauer i området omkring kraftværket. De japanske myndigheder er i færd med at efterforske kilden til radioaktiviteten, skrev IAEA i en meddelelse.

Det japanske nyhedsbureau Kyodo har tidligere rapporteret, at der har været udbrudt brand i turbinesektionen i Onagawa-værkets Reaktor 3.

Onagawa-værket har tidligere været berørt af naturkatastrofer som under Miyagi-jordskælvet i 2005. Dengang blev der målt vibrationer, der lå over det niveau, som værket var konstrueret til at kunne modstå.

/ritzau/AFP