Omvalg truer det spanske opsving

Hvis der ikke bliver dannet regering den kommende uge, skal spanierne til urnerne igen få måneder efter seneste valg. Både EU og nationalbanken advarer om konsekvenserne for spansk økonomi.

Spaniens socialdemokratiske parti PSOE, hvis leder, Pedro Sánchez, står svagt internt og derfor frygter at blive kvalt i et samarbejde med ærkerivalen Rajoys konservative PP. Fold sammen
Læs mere
Foto: Juan Carlos Hidalgo

BARCELONA: Havde valget i december indført danske tilstande i spansk politik? Eller var der snarere tale om belgiske?

Ville politikerne i et parlament uden absolut flertal – sådan som pressens mange fans af »Borgen« håbede – opdage de brede forlig og det samarbejdende folkestyres velsignelser?

Eller havde mindre optimistiske analytikere ret i deres spådomme om en langvarig regeringskrise, der som i det centraleuropæiske land kunne vare både halve og hele år?

Fire måneder senere synes svaret oplagt: Bruxelles ligger – også i politisk forstand – en hel del tættere på Madrid end København.

Alt tyder på, at også de kommende dages tredje og sidste »dronningerunde« vil ende uden resultat, hvorefter kong Felipe ifølge grundloven er tvunget til at udskrive omvalg. Det kan først afholdes i slutningen af juni. Hvis de efterfølgende forhandlinger bliver lige så vanskelige som de aktuelle – hvilket de ifølge meningsmålinger gør – kan der gå yderligere et par måneder, før en ny regering er på plads. Og har et Spanien, der fortsat er svækket efter de seneste års gælds- og finanskrise, råd til næsten et års politisk timeout?

Nej, advarer både den spanske nationalbank og EU-Kommissionen. Økonomi­kommissær Pierre Moscovici opfordrede allerede i februar til at få dannet en ny regering hurtigst muligt og gav den ved samme lejlighed lektier for.

Efter fungerende premierminister Mariano Rajoys julegaver i form af skattelettelser forud for valget i december er en ny nedskæringsrunde nødvendig for at holde Spaniens budgetunderskud under kontrol. Nationalbanken frygter, at den politiske usikkerhed vil skræmme både forbrugere og investorer.

Taktiske hensyn

Ingen har i sagens natur interesse i, at Spaniens med længsel ventede opsving kører af sporet. Men det nødvendige samarbejde hen over midten forhindres af en lang række taktiske hensyn. Det gælder ikke mindst en samlingsregering efter tysk forbillede bestående af Rajoys konservative PP og socialdemokratiske PSOE, hvis leder, Pedro Sánchez, som i forvejen står svagt internt, frygter at blive kvalt i et samarbejde med ærkerivalen. Sporene fra Grækenland, hvor søsterpartiet PASOK efter et tilsvarende eventyr fik bøllebank af vælgerne, skræmmer.

En tilsyneladende endeløs strøm af korruptionsskandaler i og omkring PP gør det samtidig svært for ikke blot PSOE men også det nye liberale parti, Ciudadanos, at være i stue med de konservative. Og den aftale om et regeringsgrundlag, som de to sidstnævnte i marts blev enige om, er i to omgange blevet stemt ned i parlamentet af en uhellig alliance mellem PP og Podemos.

Protestpartiet synes mest optaget af at overhale PSOE som venstrefløjens største. Og for yderligere komplicere sagen består de mindre parlamentsgrupper, som kunne udgøre tungen på vægtskålen, fortrinsvis af catalanske separatister.

Med mindre vælgerne ryster posen grundigt ved et nyt og tilsyneladende uundgåeligt valg, er det svært at få øje på en handlekraftig koalition. En snigende farlig situation, som den fungerende regering forleden implicit erkendte, da den nedjusterede sine forventninger til de økonomiske nøgletal.