Omstridt valg skaber tumulter i Kenya

Kenyas genvalgte præsident, Mwai Kibaki, opfordrede i går til national forsoning efter et valg, der blev skæmmet af beskyldninger om valgsvindel.

Store politistyrker blev sat ind mod protesterende. Fold sammen
Læs mere

Kibaki, der blev taget i ed mindre end en time efter at være blevet erklæret som valgets vinder, opfordrede alle kenyanere til at acceptere valgresultatet.

Men næppe var Kibaki erklæret vinder, før voldsomme uroligheder brød ud flere steder i landet.

Ti mennesker blev meldt dræbt i den vestlige del af Kenya under demonstrationer mod det kontroversielle genvalg af Kibaki.

Ifølge den respekterede tv-station NTV blev de ti personer dræbt i byen Kisii i Nyanza-provinsen, som er højborgen for oppositionens præsidentkandidat, Raila
Odinga, og hans Luo-folk.

Også slumkvarterer i Kenyas hovedstad, Nairobi, var ramme om voldsomme uroligheder i kølvandet på offentliggørelsen af valgresultatet.

Siden valget torsdag har optællingen af stemmer vist et uhyre tæt løb mellem den 76-årige præsident Kibaki og den 62-årige udfordrer, forretningsmanden Odinga. Men i går meddelte Kenyas valgkommission, at Kibaki har vundet.

Odinga overhalet til sidst
Ifølge valgkommissionen vandt Kibaki præsidentvalget med en margin på godt 230.000 stemmer over Odinga.
Det officielle valgresultat viser, at Kibaki fik 4.584.721, mens Odinga fik 4.352.993 stemmer.

Straks efter begyndte indbyggere i slumkvartererne at gå amok og sætte ild til de sammentømrede slumhytter.

Under den tre dage lange optælling af stemmer er det fyget med beskyldninger om valgsvindel fra præsidentens side. Længe så det nemlig ud til, at Odinga ville vinde.
Siden Kenyas uafhængighed fra Storbritannien i 1963 har ingen siddende præsident tabt et valg.

Odinga sagde ved et pressemøde Juledag, at han har »ubestridelige beviser« for, at Kibakis regerende Nationale Enhedsparti planlagde at svindle med valgresultatet. Odinga sagde, at Kibakis parti ville sende hemmelige agenter forklædt som valgtilforordnede ud til valgstederne. Han sagde også, at han havde videofilm, der beviser påstanden.

Kibakis parti har valgkampen igennem afvist beskyldningerne.
/Reuters/