Omstridt partileder gør comeback i Sverige

Sverigedemokraternas sygemeldte partileder, Jimmie Åkesson, vender tilbage til politik, skriver svensk avis. Åkesson har været ude af spillet i fem måneder.

Sverigedemokraternas partileder, Jimmie Åkesson, vender tilbage fra sit sygdomsfravær. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDERS WIKLUND / TT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter fem måneder på sidelinjen med stress er formanden for det højreorienterede svenske parti Sverigedemokraterna på vej til at gøre comeback.

Partiet har indkaldt til pressemøde på fredag, og ifølge avisen Expressen vil man her fortælle, at partileder Jimmie Åkesson er parat til at vende tilbage til politik. En af kilderne til oplysningen er politisk redaktør Markus Jonsson fra Sverigedemokraternas egen avis, Samtiden.

»Vi har vidst det i en dag,« siger han til Expressen og tilføjer, at Åkesson efter hans vurdering vil fortsætte som leder frem til i hvert fald 2018.

»Jeg tror ikke, han kommer tilbage for at stoppe inden for kort tid,« siger Markus Jonsson.

Jimmie Åkesson meldte sig syg 17. oktober 2014 med den begrundelse, at han var udmattet. Sygemeldingen er blevet forlænget flere gange, men ifølge Expressens oplysninger meddelte Åkesson for nylig partiet, at han nu føler sig klar til at vende tilbage til politik og sin plads i Riksdagen.

Partiets pressesekretær, Henrik Vinge, vil ikke bekræfte oplysningerne.

»Det er jo sådan, at sygemeldingen udløber 31. marts, og beskeden om, hvorvidt den forlænges eller ej, er ikke kommet endnu,« siger han.

Under Jimmie Åkessons fravær har Mattias Karlsson stået i spidsen for Sverigedemokraterna, som ved riksdagsvalget i 2014 gik markant frem og fik 12,9 procent af stemmerne.