Omstridt guvernør vinder i Wisconsin

Den yderst konservative Scott Walkers sejr kan være ildevarslende for Barack Obamas håb om at fortsætte i Det Hvide Hus.

Den amerikanske fagbevægelse har lidt et voldsomt nederlag i USA i nat, da Wisconsins Tea party-mand genvandt guvernørposten. Fold sammen
Læs mere
Foto: SCOTT OLSON

Med 60 procent af stemmerne har den kontroversielle amerikanske republikaner Scott Walker genvundet guvernørposten i staten Wisconsin, skriver BBC.

Walker blev tidligere på året tvunget ud i et genvalg, et såkaldt »recall«, efter en underskriftsindsamling sat i værk af de politiske modstandere i det Demokratiske Parti. Men den yderst konservative Walker, som er en darling blandt medlemmerne af Tea Party-bevægelsen, nød altså endnu en gang godt af vælgernes gunst. Og det på trods af, at han under sine 16 måneder som guvernør har forhindret offentligt ansatte i at organisere sig og forhandle løn kollektivt.

Fagbevægelsen frygter spredning

Walkers sejr er derfor ikke alene et nederlag for den demokratiske modkandidat, Tom Barrett, der står til 39 procent af stemmerne. Det er også et nederlag for fagbevægelsen i USA, som begræder tabet af den kollektive forhandlingsret. Fagbevægelsen frygter ganske enkelt, tendensen kan sprede sig til andre amerikanske stater med genvalget af Walker.

Også Demokraterne er nervøse over valgets udfald. Valget mellem Walker og Barrett er blevet kaldt det næstvigtigste i USA i 2012 efter præsidentvalget til november, fordi det anses som værende et valg mellem den sociale sikkerhed, Barack Obama har stået for i sin præsidenttid, og ønsket om mere frihed og mindre regulering, som Republikanerne er fortalere for.

Valget i Wisconsin kan derfor gå hen og få stor betydning for den nationale politik og præsidentvalget til efteråret.