Omstridt dansk smykkelov rykker frem på EUs agenda

Den danske regering skal forklare de foreslåede asylstramninger - herunder den omdiskuterede inddragelse af asylansøgeres midler - over for såvel Europa-Parlamentet som EU-Kommissionen.

Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet oplyser, at den danske regering møder op, hvis den bliver inviteret, men at det er uklart, om det kan blive udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), da hun er til uformelt ministerrådsmøde om migrationskrisen i Amsterdam på mandag Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: Hvis den danske regering gerne ville ud over rampen internationalt med budskabet om, at den strammer asylreglerne, så er det i den grad lykkedes med den såkaldte smykkelov. Men den negative modtagelse, som stramningen af udlændingeloven har fået mange steder i Europa, var måske alligevel ikke helt, hvad regeringen havde i tankerne.

Onsdag formiddag besluttede Europa-Parlamentet således med stemmerne 188 mod 108, at det omstridte danske lovforslag skal diskuteres på mandag, hvor Europa-Parlamentets borgerrettighedsudvalg holder møde.

Det er ikke mindst De Grønne i Europa-Parlamentet, som har presset på. De Grønne ønskede allerede en debat med en dansk minister under denne uges samling i Strasbourg, men det var der ikke flertal for blandt grupperne i Europa-Parlamentet.

De Grønnes medformand Philippe Lamberts argumenterede onsdag formiddag med, at Europa-Parlamentet netop har diskuteret de kritiserede ændringer af forfatningsdomstolen og medieloven i Polen med den polske premierminister, og at der er behov for en lignende diskussion af det danske lovforslag.

Og det danske medlem af De Grønne, Margrete Auken (SF), stemmer i:

»Vi Grønne har råbt og gjort ved for at få diskuteret en lovgivning, som vi mener strider mod  menneskerettighederne og dermed EU's værdigrundlag. Hvis loven er så fair, som V og S siger, har de vel netop interesse i, at vi diskuterer den, så alle kan forstå deres gode intentioner. Som det tegner sig nu, er det pinligt og uværdigt og bidrager til Danmarks dårlige omdømme i EU,« udtaler Margrete Auken i en pressemeddelelse.

Forslaget om i stedet at diskutere det på mandag i borgerrettighedsudvalget kom fra den liberale ALDE-gruppe, som det danske regeringsparti Venstre selv er en del af i Europa-Parlamentet.

Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet oplyser, at den danske regering møder op, hvis den bliver inviteret, men at det er uklart, om det kan blive udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), da hun er til uformelt ministerrådsmøde om migrationskrisen i Amsterdam på mandag.

Også i EU-Kommissionens lys

Mens Europa-Parlamentet kun kan invitere til en diskussion, så har den danske regering til gengæld et reelt problem, hvis EU-Kommissionen vurderer, at det danske forslag om at inddrage asylansøgeres midler over 10.000 kroner - såfremt de ikke har en særlig affektionsværdi - strider imod de fundamentale menneskerettigheder, som er skrevet ind i EU-traktaten.

Og det spørgsmål er blevet et varmt emne blandt de udenlandske journalister i Bruxelles. Den danske EU-kommissær, Margrethe Vestager, blev onsdag spurgt om sin holdning til lovforslaget i forbindelse med, at hun holdt pressemøde om noget helt andet.

»Det er vores pligt at efterleve traktaten, og hvis et land ser ud til at træde ud over traktatens klare værdier, så er det vores opgave som kommissærer at se på det. Uanset om det er mit land eller et andet land. Hvad angår de konkrete lovtiltag i Danmark, så er jeg i den privilegerede position, at der er folk, som jeg kender og har tillid til, som vil diskutere det i en dansk kontekst. Sådan skal det være, og det er ikke for mig som kommissær at kommentere på,« svarede Vestager.

Få minutter efter holdt EU-Kommissionen så sit daglige pressemøde, hvor der igen blev spurgt til, om de danske stramninger strider imod de fundamentale værdier i EU-traktaten. Kommissionens talsperson henviste dog blot til det svar, som Margrethe Vestager netop havde givet.

Allerede i sidste uge sagde EU-Kommissionens 1. næstformand, Frans Timmermans, at Kommissionen vil se på den danske lov, når den er vedtaget. Ifølge planen kan ændringen af udlændingeloven blive vedtaget i næste uge.

Den betydelige interesse i Bruxelles følger efter en skarp kritik af lovforslaget fra en række menneskerettighedsorganisationer og omtale i en lang række internationale medier, der har anlagt negative vinkler på den del af forslaget, der går på at inddrage asylansøgeres værdier over 10.000 kroner. I sidste uge landede historien ligefrem på forsiden af den europæiske udgave af den hæderkronede avis New York Times.

Regeringen har allerede løftet beløbsgrænsen for inddragelsen af værdier fra 3.000 kroner til 10.000 kroner og ser derefter ud til at have flertal for ændringen af udlændingeloven.