Omkring 100 danske soldater trækkes midlertidigt ud af Irak

Drab på iransk militærleder i Irak i sidste uge får konsekvenser for nogle af de danske soldater i Irak.

Statsminister Mette Frederiksen (S) kommenterer udviklingen i Iran og Irak, i Spejlsalen i Statsministeriet onsdag den 8. januar 2020. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann

Danmark trækker midlertidigt en gruppe soldater ud af Irak på grund af den nuværende situation i Mellemøsten.

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) onsdag på et pressemøde. Gruppen af soldater sendes til Kuwait.

Meldingen kommer, efter at Iran har angrebet to militærbaser i Irak - blandt andet Al Asad-basen, hvor der er 133 danske soldater.

Her træner danskerne blandt andet irakiske styrker. Den fælles mission er kampen mod den militante bevægelse Islamisk Stat (IS).

»Det er vores fuldstændig klare overbevisning, at koalitionens indsats mod Isil (et andet ord for IS, red.) er afgørende for at forbedre sikkerheden for os i forhold til terror.«

»Sikkerheden for vores soldater har vores allerhøjeste prioritet. Vi har besluttet at flytte en gruppe soldater til Kuwait. Det er vigtigt at understrege, at det midlertidigt,« siger Mette Frederiksen.

Det er de soldater, der står for træningsdelen, der sendes til Kuwait. Ifølge Mette Frederiksen vil omkring 30-40 danske soldater fortsat være tilbage på Al Asad-basen.

Angrebet fra Iran var en reaktion på USA's angreb i Iraks hovedstad, Bagdad, hvor den iranske militærleder Qassem Soleimani blev dræbt fredag i sidste uge.

Mette Frederiksen ønsker ikke at gå ind i spørgsmålet om, hvorvidt det var en rigtig beslutning fra USA's side at gennemføre droneangrebet på Soleimani.

»Jeg mener ikke, at det er at varetage Danmarks interesser at have den diskussion i det offentlige rum. Den tager vi i det lukkede rum med vores samarbejdspartnere,« siger hun.

Foruden de 133 soldater på Al Asad-basen bidrager Danmark også med otte soldater - stabsofficerer - til Natos Mission Iraq i Bagdad. Også de vil være i Kuwait midlertidigt, lyder det fra Mette Frederiksen.

Det irakiske parlament vedtog søndag en resolution, der opfordrede landets regering til at sende alle udenlandske styrker ud af Irak.

Mette Frederiksen siger, at hun forventer, at den irakiske regering vil lade de internationale soldater blive i Irak.

»Indtil nu har vi haft et godt samarbejde med den irakiske regering i forhold til bekæmpelsen af Isil. Vores forventning er, at det samarbejde fortsætter,« siger hun.

»Det vil være katastrofalt, hvis den nuværende situation ændrer på indsatsen mod Isil. Vores forhåbning er, at det arbejde vil fortsætte, men vi kan ikke træffe beslutninger på andres vegne,« siger Mette Frederiksen.

På pressemødet i Spejlsalen deltager også udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og forsvarsminister Trine Bramsen (S).

Forsvarsministeren gør det klart, at Danmark fortsat planlægger at sende en fregat til det strategisk vigtige Hormuz-stræde i efteråret 2020, ligesom det fortsat er planen, at Danmark skal stå for Natos træning af irakere med udgangen af 2020.

Medlemmerne af Udenrigspolitisk Nævn har onsdag eftermiddag holdt møde for at diskutere situationen.

/ritzau/