Ombord på Southwest 1380: »Der er noget galt med vores fly! Det ser ud til, at vi er på vej ned!«

»Dette er en sand amerikansk helt,« lyder det om pilot efter voldsom ulykke.

Der var i alt 149 passagerer ombord på Southwest Airlines Flight 1380 fra New York mod Dallas. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mark Makela

»Southwest 1380, vi er på en enkelt motor. Vi mangler en del af flyet, så vi bliver nødt til at sætte farten en smule ned.«

På en skrattende optagelse kommunikerede piloten Tammie Jo Shults med kontroltårnet.

Det var i tirsdags, og flyvningen Southwest 1380 var på vej fra New York mod Dallas i USA, da det begyndte at tabe højde.

»Er der ild i dit fly?« spurgte en mandestemme fra kontroltårnet.

»Nej, det er ikke i brand, men en del af det mangler. De sagde, at der er et hul, og øh.. at nogen faldt ud,« svarede Tammie Jo Shults.

»Øhm, undskyld, du sagde, at der var et hul, og at nogen besvimede?« svarede mandestemmen fra kontroltårnet.

I hvad der må have været de nogenlunde samme minutter som radiokommunikationen, opdaterede en Facebook-bruger ved navn Marty Martinez sit Facebook-feed med en usædvanlig Facebook-opdatering.

»Der er noget galt med vores fly! Det ser ud til, at vi er på vej ned! Nødlanding!,« skrev Marty Martinez, der var ombord på flyet, i et offentligt tilgængeligt opslag.

Herefter begyndte han at livestreame det, han troede, var de sidste minutter af sit liv.

»Jeg købte bogstaveligt talt WiFi, da flyet gik ned, fordi jeg ønskede at kunne komme i kontakt med mennesker, jeg elskede ... jeg tænkte, at de var mine sidste øjeblikke,« skrev han senere på det sociale medie Twitter.

Mens flyet var i luften, gik den ene motor i stykker, og splinterne smadrede et vindue i flyet. Passageren ved vinduet, en kvinde ved navn Jennifer Riordan, var på vej til at blive suget ud af vinduet, da hendes medpassagerer fik hevet hende ind igen. Senere døde hun.

Midt i det kaos lykkedes det til sidst piloten Tammie Jo Shults at bevare fatningen.

»Vi daler, vi styrter ikke,« sagde hun ifølge en passagererne, Alfred Tumlinson. Hun holdt hovedet koldt og instruerede køligt passagererne i at læne sig fremad og lægge hænderne på sædet foran. »Landingen bliver hård,« advarede hun ifølge Alfred Tumlinson.

Men landingen i Philadelphia International Airport blev ikke så hård som frygtet.

Marty Martinez Alfred Tumlinson overlevede. Det samme gjorde alle andre end Jennifer Riordan. Syv andre passagerer blev såret.

Nerver af stål

Piloten Tammie Jo Shults hyldes nu som »en sand amerikansk helt,« som en af passagererne ombord ifølge Washington Post skrev på Facebook.

Alfred Tumlinson har senere udtalt til nyhedsbureauet Associated Press:

»Hun har nerver af stål. Denne kvinde, jeg bifalder hende. Jeg vil sende hende et julekort. Hun var fantastisk.«

Ifølge amerikanske medier var Tammie Jo Shults en af de første kvindelige jagerpiloter i det amerikanske luftvåben. Hun har ikke ønsket at udtale sig til pressen.

Lige nu foregår en undersøgelse af, hvad der førte til uheldet. Flyselskabet har oplyst, at flyet - en Boeing 737 - sidst blev inspiciret lørdag. De foreløbige meldinger lyder, at en af flyetmotorens 24 klinger gik i stykker på grund af metaltræthed. I en officiel udtalelse skriver flyselskabet, at deres »hjerter er tunge«, og at de sender tanker til den afdødes familie.

Det var det første dødsfald på et amerikansk fly siden 2009 og det første i flyselskabet Southwest Airlines historie.

Herunder ses et billede af den ødelagte flymotor: