Om to dage opgiver du nytårsforsættet om at komme i form – ifølge statistikken

Millioner af mennesker går hvert år ind i januar med store ambitioner om at ændre deres vaner. Og kæmper man sig forbi én vigtig dato i januar, er der større sandsynlighed for, at man når i mål.

Løber du forbi 19. januar, er der sandsynlighed for, at du kan løbe året ud. Arkivfoto: Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Du har måske igen tegnet abonnement hos Fitness World, trænet to-tre gange om ugen, spist selleri og hytteost, droppet hvidt brød og pasta og helt holdt dig fra fadøllene.

Men om to dage er der stor sandsynlighed for, at du opgiver dit nytårsforsæt om at komme i form i 2020. Sådan plejer det i hvert fald at gå for de fleste andre hvert år omkring 19. januar, skriver løbemagasinet Runner's World.

Det viser en undersøgelse fra Strava, der er en motionsapp, som millioner af løbere og cyklister verden over benytter sig af til at monitorere deres træning.

Hvert år oplever appen øget aktivitet i januar – indtil omkring 19. januar, hvor brugere i stor stil altså synes at opgive deres træningsmønstre igen.

»Millioner af os rundtomkring i verden tager hul på året med høj motivation og de bedste intentioner om enten at komme i form eller øge vores aktivitetsniveau,« forklarer direktøren for Stravas britiske afdeling, Gareth Mills, til Runner’s World:

»Men vi ved også, at det at forblive motiveret er det ældste og største problem, når det gælder vores helbred og at komme i form.«

Sådan undgår du at give op

Men det er der råd for, understreger Strava, som anbefaler, at man træner i grupper for at holde motivationen oppe, og at man sætter klare mål for, hvad man vil opnå med sin træning.

Og jo oftere man træner i løbet af ugen, des større er sandsynligheden også for, at man holder træningen ved lige ugen efter, skriver Runner's World. Kæmper man sig forbi 19. januar, er der større sandsynlighed for, at man også træner regelmæssigt resten af året, skriver Strava.

Men på et mere overordnet plan taler statistikkerne faktisk imod, at man overhovedet laver nytårsforsæt. Sidste år beskrev Forbes, hvordan omtrent 40 procent af amerikanerne menes at lave nytårsforsæt – men kun otte procent af dem når i mål.

80 procent af de amerikanere, der laver nytårsforsæt, opgiver dem igen i løbet af januar, skrev Forbes.

Ifølge Psychology Today er der flere grunde til, at vi har tendens til at opgive vores nytårsforsæt. Det kan blandt andet være, fordi vores mål ikke er konkrete nok.

Hvis vores nytårsforsæt er at tabe os, lægger vi sjældent planer for, hvordan vi vil tabe os, eller hvor meget vi vil tabe os – og det kan betyde, at vi hurtigt bliver utålmodige og overvældede, når vi går i gang med slankekuren og træningsprogrammet 1. januar.