Olmert på randen af afgrunden

Israels premierminister, Ehud Olmert, står over for en turbulent måned, der kan koste den historisk upopulære politiker hans politiske liv.

Israels udskældte premierminister, Ehud Olmert, der går nogle svære måneder i møde. Foto: Jim Hollander/AFP Fold sammen
Læs mere

Den israelske premierminister, Ehud Olmert, har i indeværende år udmærket sig ved at få historisk lave meningsmålinger, der i foråret lå på et par procent og slog alle rekorder for upopularitet i Israel. I disse dage står han foran en fatal måned, hvor det vil vise sig, hvorvidt han overlever som premierminister eller ej.

Op til årsskiftet går det løs med budgetforhandlinger, der som sædvanligt har fået jorden til at slå revner under Olmert. I starten af det nye år vil den amerikanske præsident Bush lægge vejen forbi Israel, og amerikanerne har ikke lagt skjul på, at de er ved at miste tålmodigheden med Israels fredsforhandlinger med palæstinenserne og gerne ser Israel skabe fremskridt.

Har disse genvordigheder ikke allerede pint al energi ud af Ehud Olmert, er det sandsynligt, at han i midten af januar løber ind i så massivt et stormvejr, at det vil få Guds ti plager mod israelernes ærkefjender, egypterne, til at ligne en leg.

I januar kommer dommen over Den Anden Libanonkrig, som det i Israel er almindeligt anerkendt, at Israels ledere førte på ubeslutsom, zigzaggende og inkompetent vis og tabte til den shiamuslimske, libanesiske milits Hizbollah.

Den såkaldte Winograd-kommission vil i januar udbasunere den anden del af deres dom. Den første rapport i april beskyldte Olmert for begå »alvorlige fejltagelser«, da han ledte Israel i krig i juli 2006. Ikke just ord, der klæder lederen af Mellemøstens førende militærnation, som støttes massivt af verdens eneste supermagt, USA.

Anklager om korruption
Det er ikke overraskende, hvis Ehud Olmert ser en anelse træt og bekymret ud, for dette er kun toppen af pyramiden af Olmerts bekymringer.

Mens han forsøger at lede Israel, bliver premierministeren konfronteret med ikke mindre end fire kriminelle og juridiske undersøgelser af hans embedsførelse – eller syv, afhængigt af hvordan man gør det op.

Olmert er blandt andet mistænkt for at have begået korruption i forbindelse med købet af sit hus og for at have favoriseret venner i forbindelse med store handler.

»Disse sager er relativt små,« siger Israels førende kommentator Nahum Barnea. »Men tilsammen bliver de til noget, og mange folk vil af med ham. De ser ikke krigen som en række fejltagelser, men som et bevis på korrupte ledere.«

Olmerts stærkeste kort kan vise sig at være, at befolkningen er apatisk og træt af turbulens. Og at mange politikere ikke er ivrige efter at få nye valg, som kan bringe den stærkt højreorienterede tidligere premierminister Benjamin Netanyahu til magten.