Olie for 12 mio. pumpet ud i havet

Sort uheld ved en norsk boreplatform har sendt 4.000 tons råolie ud i havet. Vejret har hidtil været for hårdt til at starte oprydning af det næststørste udslip i Norges oliehistorie. Olien var 12 millioner kroner værd.

Olieudslippet set fra luften. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix

Endnu har vejret ikke gjort det muligt at starte oprydningen.

Men redningsarbejdere fra StatoilHydro vil i løbet af torsdagen forsøge at rense havoverfladen for så meget, de kan, af de 4.000 tons råolie, der onsdag lækkede ud i havet fra en defekt rørledning ved en påfyldningsbøje tæt på den norske boreplatform Statfjord-A 200 kilometer vest for Bergen.

Ulykken indtraf, mens et olietankskib var ved at laste ved bøjen onsdag formiddag.

Hidtil har flere meter høje bølger forhindret oprydningsarbejdet, som bl.a. vil indbefatte seks til otte specialfartøjer. Deres opgave bliver ikke blot at forsøge at samle olien op, men også pumpe den længere ned i havet. Og der vil ikke blive anvendt kemikalier for at opløse olien, oplyser SatoilHydros informationschef Kai Nielsen.

Olien er af en type der relativt hurtigt fordamper og op mod en tredjedel er i øjeblikket væk, lyder vurderinger. Samtidig vil den resterende hurtigt blive nedbrudt i vandet, oplyser informationsdirektør Ola Stenvaagens fra det norske fiskeriministerium til telegrambureauet NTB.

Der er tale om det næststørste olieudslip i norsk historie, men de 4.000 tons olie vil næppe nå land og kommer - som det ser ud i øjeblikket ikke til at udgøre en miljørisiko for de norske kyster.

Norske miljøorganisationer har efter udslippet rettet skarp kritik af olieindustriens sikkerhedssystemer.

- StatoilHydro er ikke i stand til at tage ansvaret for miljøet, lyder det fra Greenpeace i Norge og i miljøorganisationen Bellona siger en af lederne:

- Udslippet bør få økonomiske konsekvenser, som svarer til de reelle miljøomkostninger. Dette viser at vi ikke har et olieberedskab der fungerer, siger Guro Haugen - chef organisationens klima- og energiafdeling.

De 4.000 tons råolie repræsenterer en værdi på 12 mio. kr. på verdensmarkedet oplyser en olieanalytiker til den norske web-avis VG:

- Isoleret set får ulykken ingen markant effekt på oliemarkedet, mener analytikeren Benny Clausen fra Norwegian Oil Trading:

- Prisen på råolie gik op med en halv dollar efter meddelelsen om udslippet, men alt afhængig af, hvornår produktionen kan genoptages, vil dette ikke på langt sigt ikke have nogen indflydelse på prisen. Men psykologisk vil det have en kortvarig effekt, siger han.