Olaf på overarbejde

Overbebyrdet, underbemandet, bagud og for langsom. EUs svindelenhed Olaf er på en Sissyfos-opgave i kampen mod svindel i EUs strukturfonde.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: 5.000. Så mange fejl var der i de sager, der fik tildelt støtte fra EU’s strukturfonde i 2009. Bag hver eneste fejl kan der gemme sig en svindelsag. 20 efterforskere har til opgave at bekæmpe svindlen med midlerne fra strukturfondene, men de er på en hård opgave, indrømmer deres chef, Nick Illet, til Financial Times.

»Vi åbner de undersøgelser, vi vurderer vil få den største gennemslagskraft,« siger han.

De sager, der åbnes, kan tage år at afslutte – hvis det overhovedet sker. Ofte kan sager få lov at hænge i luften, mens de travle efterforskere må kaste sig over andre sager.

Olaf, som EUs svindelenhed kaldes, har i øjeblikket 496 åbne undersøgelser. 66 procent af dem har været åbne i mere end ni måneder. 148 sager har været åbne i mere end to år, viser den seneste rapport fra Olaf.

»Som det er nu, har Olaf ingen værdi,« siger den svenske EP-parlamentariker Marta Andreasen, som sidder i parlamentets udvalg for budgetkontrol. 

EU-kommissær Algirdas Semeta, der har ansvar for bekæmpelse af svindel, understreger over for Financial Times, at situationen faktisk er forbedret i forhold til tidligere.

Dog forbliver et stort problem fortsat uløst: Olaf kan ikke selv rejse og føre retssager mod svindlere. Det er en opgave for nationale myndigheder som eksempelvis det danske bagmandspoliti.

På samme måde er Olaf også afhængig af input fra myndigheder i medlemslande for der overhovedet kan rejses sager om uregelmæssigheder.

»Når det handler om strukturfondene er vi ret afhængige af rapporter om uregelmæssigheder,« siger Nick Illet.